Hoppa till huvudinnehållet

Mastmagasinet får nya ägare: ”Det har varit väldigt tungt”

Publicerad:
Det har varit en utmaning att driva en restaurang under pandemin.
Det har varit en utmaning att driva en restaurang under pandemin. Foto: Madeleine Sandström

Mastmagasinet ska få nya ägare.

I september stänger restaurangägaren Göran Flood ned verksamheten för gott och överlämnar bolaget till de nya ägarna.

– Jag känner att det är dags att det behöver komma in någon ny, säger han.

Den 1 augusti 2018 tog Göran och Annya Flood över Mastmagasinet efter Magnus och Sandra Warnqvist. Från starten räknade de med att deras fyra vuxna barn skulle vara med och arbeta på restaurangen.

Allt flöt på för familjen, som tidigare hade ägt restaurangen GJ:s kök, tills coronapandemin bröt ut.

Då stötte de på sitt första motstånd.

– Vi hade satt en egen prägel på restaurangen och gjorde om, men när covid-19 bröt ut blev det väldigt mycket arbete, berättar Göran Flood.

De tvingades att ställa om och anpassa sig efter den nya tillvaron.

– Jag fick säga upp personal och det var tungt. Mitt under corona byggde vi om till en lanthandelsbutik. Det var också ett sätt att rädda oss själva under covid, eftersom vi inte fick ha julbord.

Det har varit många utmaningar och oförutsägbara händelser. Det var det som gjorde att jag kände att jag inte orkar mer
Göran Flood

Under december 2020 gick det att köpa lokala råvaror från bland annat Hygns vilt, Västanås gård, Mor Carin, Karaby gård, Ölmeljus, Ekogården i Brattsand och Ljusåsens gård på Mastmagasinet.

Men lanthandeln var inte det enda som företaget investerade i. Familjen la också ned sin tid och själ i verksamheten.

– Det fanns inga begränsningar på hur många timmar jag kunde jobba på en dag. Jag har försakat träning, och kosten blev lidande. Framförallt är det tiden med familjen och vänner som har blivit mycket mindre.

Alla Görans barn har arbetat på Mastmagasinet.
Alla Görans barn har arbetat på Mastmagasinet. Foto: Madeleine Sandström

Mitt uppe i pandemin drabbades Mastmagasinet av en större vattenskada.

– Vi var tvungna att renovera och byta ut hela golvet. Det har varit många utmaningar och oförutsägbara händelser. Det var det som gjorde att jag kände att jag inte orkar mer.

Familjen bestämde sig för att sälja verksamheten så fort det lugnat ned sig efter pandemin.

Vi har varit en familj som jobbat väldigt hårt för en väldigt liten lön. Jag har haft en väldigt lojal personalstyrka som har hjälpt till med att jobba
Göran Flood

– Det var ovisst hur länge restriktionerna skulle pågå. Så länge restriktionerna fanns var det få som vågade gå ut och äta, säger han och tillägger:

– Men jag måste ändå säga att jag tycker kristinehamnarna gjorde en fantastisk uppslutning och ställde upp och försökte vara här och de hjälpte även andra restauranger.

Trots det stod restaurangbranschen inför tuffa förutsättningar när öppettiderna också reducerades.

– Vi har varit en familj som jobbat väldigt hårt för en väldigt liten lön. Jag har haft en väldigt lojal personalstyrka som har hjälpt till med att jobba.

Dessutom fick Annya Flood, som är utbildad sjuksköterska ett nytt uppdrag inom regionen, att arbeta som enhetschef på Östra Region Värmland.

I början på augusti berättade familjen för de anställda att de inte längre kommer att driva verksamheten.

De tar över

Mastmagasinet kommer att tas över av Daniel Landmark och Linda Malm. Daniel Landmark driver även Kristinehamns Golfrestaurang och Skymningen mat och café i Kristinehamn.

– Personalen har träffat Daniel. Ingen i min familj kommer att arbeta när han och Linda tar över. Vi känner att vi är klara med det här.

De nya ägarna kommer att få köpa möblerna.
De nya ägarna kommer att få köpa möblerna. Foto: Madeleine Sandström

Under det senaste året har sonen Felix Flood varit väldigt delaktig i arbetet på restaurangen.

– Det har varit något fantastiskt att få göra det här med familjen, sedan har det varit väldigt kul att satsa på den lokala maten. Vi har försökt att använda så mycket lokala råvaror som har gått.

Det varit fantastiskt roligt att ha en musikscen med en stor bredd, med allt från hårdrockskvällar, till lokaltrubadurer och världsartister som Charlie McCoy, som spelat in skivor med John Lennon och Elvis Presley. Dessutom har Robert Wells kommit hit
Göran Flood

Kontrakt ska skrivas

Den 17 september är den sista dagen Göran Flood kommer att ha Mastmagasinet öppet.

– Vi kommer att ha en avslutningshelg med nattklubb. Det är sista helgen med oss. Den 29 september kommer Daniel ha sin premiär. Just nu har vi fått fram ett utkast på ett kontrakt och ska skriva på det den här veckan.

Vad har varit roligast under dessa fyra år?

– Oj, det har hänt så mycket. Det har varit roligt att satsa på de lokala sakerna. Sedan har det varit fantastiskt roligt att ha en musikscen med en stor bredd, med allt från hårdrockskvällar, till lokaltrubadurer och världsartister som Charlie McCoy, som spelat in skivor med John Lennon och Elvis Presley. Dessutom har Robert Wells kommit hit.

Allt har sin gång menar Göran Flood. Nu ser han fram emot med att vara med familjen.

– Det kommer att ta ett tag innan jag kommer in i den normala tillvaron igen, som att äta middag med familjen. Jag har levt så olika liv och ganska stressigt. Det ska bli skönt att ta det lite lugnt.

Artikeltaggar

Göran FloodKristinehamnKvarteret VågenMastmagasinetNäringsliv

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.