Hoppa till huvudinnehållet

Karaby gård imponerade på riksdagsmannen Daniel Bäckström

Publicerad:
Daniel Bäckström lyssnar när Henrik Herminge berättar om gårdens grönsaksodlingar i bakgrunden.
Daniel Bäckström lyssnar när Henrik Herminge berättar om gårdens grönsaksodlingar i bakgrunden.

– Det är så otroligt roligt och nyttigt för mig att få komma ut och träffa folk på det här sättet, säger Daniel Bäckström (C).

Riksdagsmannen har en hektisk tid inför valet om drygt två veckor. Att få sitta ner och prata med småbrukare är ett sätt att få ny energi.

Åsa och Henrik Herminge tar emot hemma på Karaby gård, bjuder på lunch och berättar om gårdens verksamhet. Henriks syster Charlotte driver Bed & Breakfast som är gårdens huvudnäring. Åsa och Henrik Herminge driver jordbruket och gårdsbutiken.

– Vår ambition är inte att den ska vara någon delikatessbutik dit du åker en gång om året för att köpa en svindyr ost. Vi vill vara en butik där du kan köpa dina basvaror, säger Åsa Herminge.

I butiken säljer de bland annat grönsaker, ägg, honung och kött från gårdens egen produktion, men även andra närproducerade livsmedel. Lokalt och kvalitet är två ledord i verksamheten.

– Eftersom jag vet varför vårt kött är dyrare kan jag argumentera för det, resonerar Åsa Herminge.

Vill växa mer

Parets ambition är att sakta, men säkert utöka såväl produktion som utbud. Det ska odlas ännu mer egna grönsaker, butiken ska bli större.

– Vi tar det i den takt vi orkar med. Det är mycket byråkrati som ska klaras av. Trots att vi är en liten gård har vi samma krav på oss som en större gård, säger Henrik Herminge.

Daniel Bäckström lyssnar till deras berättelse och antecknar flitigt vad han får höra. Eftersom han själv är lantbrukare när han inte håller på med politik kan han identifiera sig med paret Herminges berättelse.

Livsmedelsproduktion är en viktig del av säkerhetspolitiken
Daniel Bäckström (C)

De senaste åren har han främst synts i den försvarspolitiska debatten, men det står klart att livsmedelsproduktion ligger honom varmt om hjärtat:

– Jag har i flera år försökt få in livsmedelsproduktion i försvarsberedningens arbete. Det var inte lätt, men till slut gick det. Vi måste ha ett kapitel om samhällsviktig livsmedelsproduktion. Det står ännu tydligare nu med kriget i Ukraina.

Daniel Bäckström besökte Henrik och Åsa Herminge på Karaby gård tillsammans med de lokala centerpartisterna Jane Larsson och Anders Ölmhult.
Daniel Bäckström besökte Henrik och Åsa Herminge på Karaby gård tillsammans med de lokala centerpartisterna Jane Larsson och Anders Ölmhult.

Daniel Bäckström ser allvarligt på läget de kommande åren. Han säger att vi måste jobba hårdare för att få en hållbar situation.

– Livsmedelsproduktion är en viktig del av säkerhetspolitiken. Det måste vi nå ut med till våra myndigheter, säger han.

Det är på dagen 27 år sedan han muckade från A9 och han följer med intresse den nyetablering som han jobbade för i riksdagen. Tyvärr är hela A9-gänget i Skövde den här dagen, annars hade ett besök hos staben i Rådhuset varit ett givet inslag i Kristinehamnsbesöket.

– Men jag kommer tillbaka, ler han.

Daniel Bäckström har varit runt på andra nya och nygamla förbandsorter. I samtliga fall upplever han en positivism han tolkar som att man är inne på rätt spår i försvarsarbetet.

– Nu är det dags att ta itu med civilförsvaret. MSB har kommit med kraftigt ökade krav på anslag. Vi ser skenande kostnader för både el och bränsle. Vi har mycket att jobba med, avslutar han.

Artikeltaggar

A9CenterpartietDaniel BäckströmKristinehamnMSBPolitikValVal 2022

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.