De nya scenarierna visar hur smittspridningen kan utvecklas i Värmland.
I slutet av september slår den nya smittotoppen till, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Flera faktorer gör att scenarierna är mer osäkra än tidigare, säger avdelningschefen Sara Byfors.
På uppdrag av regeringen uppdaterar Folkhälsomyndigheten kontinuerligt scenarier om hur smittspridningen kan komma att utvecklas i landet.
Nyligen har myndigheten presenterat en ny rapport om hur coronavirusets spridning kan utvecklas fram till slutet av november.
Myndighetens scenarier är uppdelade i två beroende på hur mycket kontakterna ökar under början av hösten. Enligt båda scenarierna för Värmland förväntas toppen nås i slutet av september med flest hittade fall vecka 39.
Folkhälsomyndigheten ser att vårdbehovet kommer öka enligt båda, men det baseras på data som ska tolkas försiktigt.
Myndigheten är av bedömningen att några ytterligare smittskyddsåtgärder inte behövs.
– Flera faktorer gör att scenarierna är mer osäkra än tidigare. Det vi ser är att smittspridningen väntas öka fram till slutet av september. Hur hög toppen blir är svårt att säga, men det är osannolikt att den skulle nå samma nivåer som i januari och februari, säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelandet och fortsätter:
– Det viktigaste är att personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre, vaccinerar sig med en påfyllnadsdos i höst för att minska risken för allvarlig sjukdom och död.
Däremot slår Folkhälsomyndigheten fast att det är viktigt att både arbetsgivare och verksamheter har beredskap för att många kan bli sjuka samtidigt i covid-19, förkylningar och luftvägsinfektioner.
Enligt Anna Skogstam, Värmlands smittskyddsläkare, kommer ökningen av fall att slå till när skolorna öppnar och när allt fler återvänder till arbetsplatserna.
– Jag räknar med att det kommer att öka då. När man går tillbaka till vardagen med jobb och skola så kommer luftvägsinfektionerna att öka. Och covid-19 är en av dem. Det är så varje år, har hon tidigare sagt i en intervju.