Hoppa till huvudinnehållet

Nya uppgifter om konstiga soffsamtalet – ett prank

Publicerad:
Soffsamtalet som 83-åringen fick lät som en kvinna som ringde. Men det var en förinspelad röst i en app för skämtsamtal. Genrebild.
Soffsamtalet som 83-åringen fick lät som en kvinna som ringde. Men det var en förinspelad röst i en app för skämtsamtal. Genrebild. Foto: Bertil Ericson / TT

NKP berättade nyligen om den äldre mannen som fått två konstiga samtal inom loppet av samma eftermiddag. Han ville varna andra så ingen skulle bli lurad. Nu visar det sig att samtalen var ett skämt.

En uppmärksam läsare hör av sig till tidningen efter att han läst artikeln om samtalen till 83-åringen om bilen och soffan. Soffsamtal har han också utsatts för.

– Det är ett prank, förklarar han.

En modern form av busringning alltså. Den som ringer använder ett spel eller en app för att få en inspelad röst att komma med meddelandet om soffan.

– Man har ett antal meningar att trycka på utifrån vad den som svarar säger, berättar mannen som ringer.

Ytterligare två personer hör av sig till tidningen, som också fått soffsamtal i sommar. Även de lade på luren och hade funderat länge på vad som var syftet och om det var någon som ville luras på pengar - och i så fall hur.

Men något bedrägeriförsök rör det sig alltså inte om. Detsamma gäller bilsamtalet om parkeringen.

– Men blir ledsen när man hör att någon tycker det är roligt att göra sig lustig på min bekostnad. Att göra mig orolig. Det är ju så många som försöker luras nu och som äldre känner man sig utsatt, säger en av personerna.

Varnar för bedragare - fick två samtal samma dag

Artikeltaggar

Brott & blåljus

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.