(L): Den som får hemtjänsten borde få bestämma själv vilken hjälp den vill ha

Insändare
PUBLICERAD:
Ewa Wiklander (L) tycker till om hemtjänsten.
Foto: Josef Wiklund
När en person i Sverige fyller 18 år blir hen myndig och får själv bestämma över sitt liv, sitt boende och allt som hör till. Denna rätt att själv bestämma tillhör det som är viktigt för att känna sig som en fullvärdig samhällsmedborgare.

Det finns undantag från denna rätt, det är människor som på grund av olika funktionsvariationer gör att de behöver hjälp med beslutsfattande för att inte skada sig själva eller omgivningen.

Det finns ytterligare en grupp som inte själva får bestämma över sina liv. Äldre människor med hemtjänst. De personer som har hemtjänst får det eftersom både de och samhället anser att de behöver hjälp av olika slag. Vi har alla hört berättelserna om hemtjänsten som kommer farande hem till någon som behöver hjälp med något och utför det arbetet på tio minuter och sedan försvinner igen och kvar sitter en människa med behov av mänsklig kontakt.

Tänk om det kunde vara så att jag som får hemtjänst, på egen hand förfogar över 50 procent av den tid som jag blir tilldelad. Jag får mig tilldelad säg 10 timmar i veckan. När det har bestämts så planerar jag tillsammans med personalen vad jag själv anser att jag behöver hjälp med. Alla förstår säkert att man inte kan ändra tiden hur mycket som helst på grund av schemaläggningar och tillgången på personal, men om vi tillsammans kommer överens om att jag behöver hjälp med att handla, städa, och sedan kanske jag vill att någon ska vara i närheten när jag duschar.

Personalen kan ju städa när jag duschar. Sedan har vi en överenskommelse om att två timmar i veckan gör vi något helt annat. Det kan en gång vara två timmar, en annan gång en timme två gånger i veckan. Det kan vara enkla saker som att bara sitta ner och prata med mig, fika eller bara sitta och lyssna på vad jag har att berätta, eller vad jag funderar över, att ta en promenad runt kvarteret eller vad som helst som känns bra för den som behöver hjälpen. I mitt liv kanske det är viktigare att ha någon att prata med än att få köksgolvet avtorkat.

Om jag har hemtjänst, borde jag själv få bestämma vad hemtjänsten ska göra, och om jag föredrar en pratstund framför att få hjälp med disken borde det vara min sak att fatta det beslutet så länge som jag har förmåga att fatta beslut på egen hand.

Ewa Wiklander, L

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.