Jens såg VM-guldet försvinna framför ögonen: ”Det värsta i min karriär”

Publicerad:
Genrebild. Foto: Fredrik Tacacho

Efter EM-guldet i början på sommaren var precisionsorienteraren Jens Andersson förväntningar inför VM höga. Men det gick inte alls som han hade hoppats och drömmen om VM-medalj lever vidare.

56-åriga Jens Andersson fastnade för orientering redan som barn och håller idag på med samtliga orienteringsdiscipliner - på cykel, skidor och till fots. 2009 började han med precisionsorientering och snart därefter kom han med i landslaget.

– I precisionsorientering är det fysiska inslaget helt borttaget så det är enbart ren kartläsningsskicklighet som premieras. Kartläsningen har alltid varit min styrka i orienteringen så jag tänkte att jag skulle testa på om det var någonting för mig och jag tyckte både det var kul och jag kom bra på tävlingarna så då fortsatte jag, berättar Jens.

Förra veckan tävlade Jens i VM i Polen och var uttagen i båda de individuella disciplinerna, TempO och PreO, samt i stafettlaget. Det var fjärde gången som Jens var uttagen och han hade förhoppningen om att kunna toppa sjundeplatsen som är hans hittills bästa VM-placering.

Guld blev sjätte plats

Stafetten var först ut under veckan och Jens, med sitt färska EM-guld i bagaget, hade utsetts till startman. Till en början såg det riktigt ljust ut och efter två sträckor ledde de tävlingen. På den tredje sträckan lyckades Norge gå om, men Jens och hans lag gladdes åt vad de trodde var en silvermedalj. I ungefär två timmar.

– Sen plötsligt så visade det sig att det hade kommit in protest mot en kontroll. Juryn var ute och tittade och vidhöll protesten. Så de strök den kontrollen och det gjorde att vi rasade ner till en sjätteplats i resultatlistan, säger Jens och fortsätter:

– Det var tillräcklig besvikelse att vi åkte ner från guldet till silvret, men att sen åka ner till sjätte plats... det var bland det tråkigaste jag varit med om i mitt orienterarliv.

Kristinehamnaren Jens Andersson vann EM-guld för ett par månader och hamnade nu på en sjätteplats i VM med stafettlaget.
Kristinehamnaren Jens Andersson vann EM-guld för ett par månader och hamnade nu på en sjätteplats i VM med stafettlaget. Foto: Oscar Gustavsson

Efter besvikelsen i stafetten var det bara för Jens att ladda om inför de individuella disciplinerna. I PreO-tävlingen, som är Jens specialitet och det han laddat mest inför, var han länge uppe och nosade på podiet. Första dagen fick han 37 av 40 poäng och andra dagen 30 av 33 poäng, vilket i slutändan resulterade i en 22a plats.

– Det kändes ganska bra på banan faktiskt och när jag stämplade ut så trodde jag nog att jag skulle kunnat få fullt, men det höll inte riktigt toppresultat.

I TempO-disciplinen gick det desto tyngre och Jens blev utslagen redan i kvaltesterna. Till skillnad från PreO, där man får poäng för om man stämplar rätt vid kontrollerna, så består TempO-disciplinen enbart av tidskontroller som går ut på att pricka in rätt kontroll så snabbt som möjligt.

– Jag har kanske lite åldern emot mig i TempO-disciplinen, det är de unga snabba som dominerar där. I mina bästa stunder så kan jag ju vara med och slåss i toppen, men jag hade ingen bra dag alls, säger Jens.

Han betonar att det handlar om små marginaler och att resultatet varken motsvarar hans kapacitet eller förväntningarna han hade på sig själv.

– Besvikelse är en del av idrottarlivet, så är det bara. För en månad sedan var det jätteglädje när jag vann EM och man får ta de goda stunderna med de onda. Det är bara att komma igen.

Artikeltaggar

Jens AnderssonKristinehamnKristinehamns OKOrienteringPolen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare