Hoppa till huvudinnehållet

Något att göra när vädret spelar roll

Publicerad:
Collage av brädspel
Collage av brädspel Foto: Magnus Carlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sommar är inte bara sol och bad. Det kommer garanterat att falla en del regn under sommaren också. Men misströsta inte, sådana dagar är som gjorda för en djupdykning i skåpet med brädspel.

De flesta har sannolikt något brädspel stående på hyllan att plocka fram när solen lyser med sin frånvaro. Monopol, Den försvunna diamanten, Risk och Cluedo är en fyrklöver som kan räcka långt. Men det finns så väldigt många fler, roliga spel att ta till för att få en regnig dag att bli en bra dag.

Jag gjorde en djupdykning i spelgarderoben där hemma och har satt samman en högst personlig lista av spelfavoriter. De presenteras utan inbördes rangordning eftersom ett spel ska väljas efter sällskap och sammanhang.

Ge dem gärna en chans, du kan finna en ny favorit.

När då då?

I När då då? är det inte så noga om man kan svaret. Kan man bara gissa tillräckligt bra klarar man sig långt.
I När då då? är det inte så noga om man kan svaret. Kan man bara gissa tillräckligt bra klarar man sig långt. Foto: Magnus Carlsson

Ett klassiskt frågespel, men där man inte behöver kunna svaret. Det gäller att placera olika händelser i rätt ordning längs en tidslinje. Den som först får ihop en rad med tio kort vinner. Uppfanns Gutenbergs tryckpress innan Windows 95 lanserades? Jo, så var det nog. Men vann Ingemar Stenmark sin första världscupseger innan Fem myror är fler än fyra elefanter hade tv-premiär?

Eftersom man får fortsätta om man svarar rätt kan man med en god portion tur klara av spelet på en enda omgång, men eftersom man förlorar alla sina kort ovanför tidslinjen om man svarar fel är det en våghalsig taktik. Det blir alltså en balansgång när man ska säkra och lägga ner sina kort under tidslinjen och låta nästa spelare ta vid. Att vara taktisk är minst lika viktigt som att vara allmänbildad.

Ticket to ride

Ticket to Ride finns med flera expansioner och i olika varianter, exempelvis med tåg i Afrika och taxibilar i New York.
Ticket to Ride finns med flera expansioner och i olika varianter, exempelvis med tåg i Afrika och taxibilar i New York. Foto: Magnus Carlsson

Ett spel som finns i flera olika utföranden och med expansioner. Originalet eller Ticket to ride Europe kan vara lämpliga att börja med.

Det här är ett strategispel där det gäller att bygga det optimala järnvägsnätet. Ska man satsa på några få långa linjer som ger höga poäng? Eller är vägen till vinst många korta linjer? Och hur placerar jag bäst ut mina linjer för att hindra mina medspelare?

Även om spelplanen är den samma varje gång blir aldrig spelet det samma. Funkar för alla utom de allra minsta.

Settlers of Catan

I landet Catan ska man bygga byar och städer för att få poäng. En given favorit bland strategispelen.
I landet Catan ska man bygga byar och städer för att få poäng. En given favorit bland strategispelen. Foto: Magnus Carlsson

Jag har en äldre variant av spelet och då kallas det Settlers, i senare varianter heter det Catan. Oavsett namn är det ett av de roligaste och mest omväxlande spel jag har spelat. Även om spelet räknas in under kategorin strategispel finns ändå turmomentet med eftersom tärningarna avgör vad som sker.

Det gäller att bygga byar och städer på en spelplan bestående av hexagoner. Det finns ett standardupplägg för dessa, men spelet blir mycket roligare om man placerar ut dem slumpmässigt. Varje bricka har en råvara som används för att bygga olika saker. Om tärningarna är emot en kan man byta råvaror med andra spelare.

Olika expansioner gör spelet mer komplext och ännu roligare. Spelet tar ett par timmar att spela, vilket kanske avskräcker många.

Carcassonne

I Carcassonne är ingen spelomgång den andra lik eftersom man bygger spelplanen under spelets gång.
I Carcassonne är ingen spelomgång den andra lik eftersom man bygger spelplanen under spelets gång. Foto: Magnus Carlsson

Precis som med Settlers of Catan byggs spelplanen av brickor, men här byggs den under spelets gång. Från en startbricka växer en värld fram. Du placerar ut dina spelpjäser i olika funktioner som alla ger poäng på ett eller annat sätt. En stor stad eller en lång väg ger mer poäng. Men allt kan vända när bönderna räknas i slutet av spelet.

Här gäller det att vara strategisk. Ska man vara snäll och låta motspelarna få bygga ostört på sin stad? Eller ska man ”hjälpa till” och avsluta den så snart som möjligt? Svinhugg går igen.

Ett spel där inget parti är det andra likt. Funkar för hela familjen. Spelet har en mängd expansioner som både förändrar spelet och förlänger speltiden. Grundspelet klarar man av på trekvart.

Värmland runt

Spelet om Värmland fick högsta betyg av NWT:s testpanel när det kom. Kanske en gnutta lokalpatriotism, men ett mycket kul frågespel.
Spelet om Värmland fick högsta betyg av NWT:s testpanel när det kom. Kanske en gnutta lokalpatriotism, men ett mycket kul frågespel. Foto: Magnus Carlsson

Lite lokalpatriot får man vara. Ett frågespel som bara handlar om Värmland. Bygger på att man vet det mesta som är värt att veta om vårt landskap.

Och det är stor chans till skratt när man stannar på en dialektruta. Särskilt om man spelar med någon som inte är härifrån och försöker sig på att uttala orden som de ska uttalas. Men även den som är någorlunda bekant med det värmländska idiomet kan sitta illa till. För vad betyder det egentligen när ”en ä pocka te”?

Terraforming Mars

Har ni ett par timmar över och gillar strategispel kan Terraforming Mars vara spelet för dig och dina vänner.
Har ni ett par timmar över och gillar strategispel kan Terraforming Mars vara spelet för dig och dina vänner. Foto: Magnus Carlsson

Ett strategispel med värmländska rötter som faktiskt rankas bland de bästa brädspelen i världen. Det är ganska nytt i spelhyllan hemma, en julklapp till sonen. Efter bara ett par genomspelningar var vi ense om att det var ett bra val.

Spelarna driver var sitt företag som ska kolonisera Mars. Genom att bygga städer, anlägga skogar och hav får man den ogästvänliga planeten beboelig. Varje företag ger olika fördelar. Sedan utförs en rad uppdrag som ger bonuspoäng. Spelet tar slut när syrenivå och temperatur medger att människor kan flytta dit. Flest poäng vinner.

Rappakalja

Ja, vad hände egentligen den 14 december 1911? Skriv ner en trovärdig förklaring så lurar du säkert någon i Extrem rappakalja.
Ja, vad hände egentligen den 14 december 1911? Skriv ner en trovärdig förklaring så lurar du säkert någon i Extrem rappakalja. Foto: Magnus Carlsson

Finns i ett par olika versioner. I originalet handlar det om att förklara vad ord betyder. Och bara för att vara övertydlig – det är inga ord som ingår i vardagsvokabulären. Lyckas man pricka rätt förklaring premieras man givetvis.

Huvudsyftet med spelet är dock att bluffa sina motspelare genom att skriva en trovärdig förklaring. Ju fler du lurar, desto fler steg flyttar du framåt på spelplanen. Ett spel med hög skrattfaktor. En riktigt vansinnig förklaring kan dessutom vara värd en bonuspoäng.

0-100

I 0-100 ska man komma så nära svaret som möjligt. Ett snabbt spel som dessutom funkar bra på resan.
I 0-100 ska man komma så nära svaret som möjligt. Ett snabbt spel som dessutom funkar bra på resan. Foto: Magnus Carlsson

Ett spel som faktiskt funkar att spela i bilen, om man nu inte kör förstås. Någon läser en fråga där svaret alltid är ett tal mellan noll och 100. Exempelvis ”Hur många sidor har en oktagon?” Spelarna skriver ner sitt svar på en lapp.

Kan man svaret eller gissar rätt får man tio pluspoäng. Svarar man fel får man räkna hur långt från rätt svar man är. Gissar man nio i exemplet ovan får man en minuspoäng och så vidare.

Varje svarskort har sju olika frågor och en omgång består av tre kort. Lägst poäng i slutet vinner.

Saboteur

Saboteur är ett enkelt och snabbt kortspel, men jösses så kul det är.
Saboteur är ett enkelt och snabbt kortspel, men jösses så kul det är. Foto: Magnus Carlsson

Några dvärgar ska leta efter skatten i en grotta. De tar sig till skatten genom att bygga en väg med hjälp av kort. När skatten är hittad är omgången slut och en ny kan börja. Spelet spelas i tre omgångar. Flest guldklimpar i slutet vinner.

Låter det enkelt? Nja, spelet försvåras av att det finns minst en sabotör med i spelet. Denne ska förstås hindra guldgrävarna att hitta skatten. Det görs genom att lägga ut fel vägbitar eller att på andra sätt stoppa motspelarna. Och ingen vet vem som har vilken roll i spelet. Ett spel som är roligare desto fler man är.

Och de fem barnen i sommarstugan fastnade med spelet trots att det var perfekt badväder ute. Ett betyg så gott som något.

Retro

Retro är frågespelet där listor avgör, på gott och ont.
Retro är frågespelet där listor avgör, på gott och ont. Foto: Magnus Carlsson

Ett frågespel där kunskap egentligen väger ganska lätt. Att plocka hem bonusar genom att svara rätt på 37 frågor betyder ingenting om man inte vinner de gemensamma listorna.

När någon landar på en av planens Retro-rutor ska man nämligen lista de fem bästa krigsfilmerna, de fem snyggaste kvinnorna, de fem fånigaste medlemmarna i familjen Wahlgren, de fem... ja du fattar.

Alla som prickar in något som någon annan har med på sin lista får dra ett streck över det gemensamma. Flest strukna vinner brickan. Vid lika antal avgör den som har samlat flest rätt besvarade frågekort. Först till bestämt antal brickor vinner.

Att det kan gå käpprätt åt pipsvängen fick undertecknad veta när det gällde att lista de fem bästa fotbollsmålvakterna och både exet och min syster skrev ”Nobby Tåfjutt”. En seriefigur ur Buster som inte var målvakt utan en ganska medioker utespelare. Vilket namnet antyder. Så trots att jag hade prickat in fem av världens bästa målvakter fick jag inte brickan. Den dagen sken definitivt inte solen!

Artikeltaggar

BrädspelKristinehamnSpel