Idolvinnaren och folkrockmusikern kommer till Björneborg och spelar: ”Längtat”

Publicerad:
Den 19 juli kommer Stiko Per Larsson och Martin Almgren till Björneborgs folkpark och spelar. Foto: Lina Rörvall

Musikvännerna Stiko Per Larsson och Martin Almgren ska ut på en sommarturné.

På tisdag kväll kommer de till Björneborg för att spela i folkparken.

– Vi har längtat efter det här och det ska bli jättekul, säger Stiko Per Larsson.

Förra året begav sig Stiko Per Larsson ut på en musikturné och stannade till i Björneborgs folkpark. För den akustiske folkrockmusikern blev det en gemytlig och trevlig musikupplevelse. När han kom hem bestämde han sig för att han ville komma tillbaka till den lilla bruksorten.

– Det är en otroligt välskött och fin park. Att få spela för människor igen är en ynnest, för några år sedan tänkte man inte på det. Men det går inte att ta det för givet nu när corona finns i samhället.

Stiko Per Larsson kommer ifrån Leksand i Dalarna och namnet Stiko är ett gårdsnamn från hemtrakten.

Det var i hemorten som hans musikaliska karriär tog fart. 2007 begav han sig ut på en vandringsturné där han gick till fots. Under tolv år gick han land och rike för att uppträda och sjunga för människor.

– Jag vandrade förbi Kristinehamn för tolv år sedan. Då var jag inne på Café kometen, jag tror inte den finns kvar i dag. Jag har också varit till Mastmagasinet för några år sedan. Kristinehamn är en supertrevlig och jättefin stad. Det är en liten pärla vid Värnen.

Musiklivet som Stiko Per valde att leva är ovanligt i dagens samhälle.

– Musiker brukar åka runt och turnera i buss och en del flyger till olika länder, men jag vandrade. När man vandrar är man kvar längre och få se små vägar och byar. Jag kom närmare folks liv än vad jag annars skulle ha gjort. Jag fick ta del av dialekter och hur folk pratar.

Samlade in pengar

Under de tolv år som Stiko Per vandrade omkring i Sverige avverkade han nästan 1 000 mil. Dessutom samlade han in pengar till Barncancerfonden och SOS barnbyar.

Stiko Per Larsson var ute på vandringsturné i tolv år. På bilden är även vännen Michel Benoit.
Stiko Per Larsson var ute på vandringsturné i tolv år. På bilden är även vännen Michel Benoit. Foto: Sigun Carlén-Slottner

– Jag samlade in en miljon kronor till Barncancerfonden och en miljon kronor till en barnby i Ukraina. Jag vet inte vad som finns kvar av den byn i dag tyvärr. Insamlingen var en viktig del i vandrandet.

Har du tänkt att starta en ny insamling till Ukraina?

– Jag har inget planerat i nuläget. Jag lovar att säga till om det i sådana fall. Men jag kommer kanske att göra det så småningom.

När Stiko Per och hans fru fick sitt andra gemensamma barn för tre år sedan bestämde han sig för att lägga vandringsturnén åt sidan.

– Det blev körigt att få ihop det med familjelivet. Min fru har två barn sedan innan och när vi fick två barn tillsammans blev det fullt upp. Jag saknar vandringsturerna, men det är ganska mycket jobb med att fixa boende och spelningar.

Jag skriver alltid nya låtar och kommer fortsätta med det för att ge ut nya sånger inom den närmaste framtiden.
Stiko Per Larsson

Sedan Stiko Per slutade med sina vandringsturnéer har han börjat med att åka runt till sina spelningar.

– Det känns lite fuskigt att åka bil, eftersom det går mycket fortare än att gå. Men det är skönt att åka.

Inspireras av omgivningen

Under hans musikaliska karriär har han hunnit att spela in sju album och det senaste albumet ”Fri fågel” släpptes år 2021.

– Det är tillfälligheter som jag skriver om fåglar och frihet. Jag fångar upp intryck från omgivningen. Jag tar inspiration här och där. Jag skriver alltid nya låtar och kommer fortsätta med det för att ge ut nya sånger inom den närmaste framtiden.

2018 tävlade Stiko Per i Melodifestivalen med låten "Titta vi flyger".
2018 tävlade Stiko Per i Melodifestivalen med låten "Titta vi flyger". Foto: PELLE T NILSSON

2018 ställe han upp i Melodifestivalen och kammade hem en sjätteplats med låten ”Titta vi flyger”.

– Melodifestivalen var väldigt annorlunda jämfört mot att vandra. Det är två helt olika världar. Det är en helt annan cirkus.

Kan bli en låt tillsammans

Omkring samma veva när Melodifestivalen var lärde han känna Martin Almgren, som vann Idol 2015.

Vi har väldigt nära till våra känslor så vi kommer att bjuda på mycket skratt när vi kommer
Stiko Per Larsson

– Vi kommer jättebra överens. Martin är från Lindesberg utanför Örebro. Både jag och Martin kommer från samma musikaliska gyttja. I grunden är vi ungefär i samma trakter musikaliskt. Däremot håller han sig åt mera popmusiken.

Kommer ni att göra en låt tillsammans?

– Vi har börjat att göra låtar ihop. Vi ska se vart det landar.

Skulle ni kunna tänka er att ställa upp i Melodifestivalen tillsammans?

– Det var väldigt kul att vara med där, om vi har en tillräckligt bra låt så skulle jag kunna tänka mig att vara med. Men det är inget som är bestämt.

Stiko Per Larsson och Martin ska ut på en musikturné i Sverige till veckan.
Stiko Per Larsson och Martin ska ut på en musikturné i Sverige till veckan. Foto: Stiko Per Larsson

Under coronapandemin har Stiko Per gjort 95 livekonserter och tänker fortsätta med det. Inför musikturnén laddar han upp.

– Det ska bli superkul. Vi har väldigt nära till våra känslor så vi kommer att bjuda på mycket skratt när vi kommer, avslutar han.

Artikeltaggar

BjörneborgIdolKristinehamnMartin AlmgrenMelodifestivalenMusikStiko Per Larsson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare