Hoppa till huvudinnehållet

Mer än 100 procent fler jobb i Kristinehamn – färre unga arbetslösa

Publicerad:
En stor skillnad mot maj förra året till maj i år är att utbudet av jobb är betydligt större.
En stor skillnad mot maj förra året till maj i år är att utbudet av jobb är betydligt större. Foto: Jessica Gow/TT

När arbetsförmedlingen presenterade sina senaste siffror över arbetslöshet fanns det många ljuspunkter för Kristinehamn. Jämfört med maj förra året har antalet inskrivna arbetslösa sjunkit och antalet jobb ökat med över 100 procent.

Den största skillnaden i statistiken är över antalet tillgängliga jobb det finns att söka. För ett år sedan i maj fanns det totalt 78 jobb tillgängliga att söka men i maj i år var siffran 175 vilket är en ökning med 124 procent.

Men trots det stora lyftet i antal lediga jobb står de inte i paritet till antalet arbetslösa.

I maj 2021 var det totalt 1062 personer inskrivna som arbetslösa i kommunen. I år är den siffran 899 personer vilket är en skillnad på 15,3 procent sedan förra året.

Men det var fler som fick anställning i maj förra året än maj i år. Förra året anställdes 115 personer i maj till skillnad på de 86 personer som anställdes samma månad i år.

Jobb till unga

I gruppen unga 18 till 24 år har det blivit färre som är arbetslösa. Det är en skillnad på hela 32,3 procent sedan maj förra året.

Antalet unga som varit arbetslösa i mer än sex månader har också sjunkit med 25, 6 procent. Unga som varit arbetslösa i ett år eller mer har också minskat sedan förra året.

Även antalet personer som är långtidsarbetslösa utöver gruppen unga sjunker. Men det är lite av en sanning med modifikation.

De som är arbetslösa i mer än sex månader är 14 procent färre från förra året samt de som är arbetslösa i mer än tolv månader. Där har en förbättring skett med 5,2 procent sedan 2021.

Följer trenden

De som är arbetslösa i mer än två år har istället ökat med 15,7 procent. Det finns idag 280 personer som varit arbetslösa i längre än två år i Kristinehamn kommun.

Även bland utrikesfödda minskade arbetslösheten från 513 till 460 personer. Det är en minskning med 10,3 procent. Arbetslösa i sex månader eller mer sjönk med nästan 13 procent.

De som varit arbetslösa i tolv månader eller mer sjönk med 8,6 procent. Men gruppen som varit arbetslösa i två år eller mer ökade med nästan fem procent.

Färre insatser

Något mindre positivt som går att utröna i statistiken är att de insatser som arbetsmarknadsutbildning gått ned med nästan 69 procent från förra året.

Andra insatser som jobbgaranti för unga sjönk med 35 procent från maj 2021 till maj 2022. Under perioden var det inte någon som fick stöd av start av näringsverksamhet. Orsaken till detta är okända men en möjlighet är att pandemin och restriktionerna påverkat vilka insatser som kunna ges.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.