Populära badplatsen utan parkering i sommar – kommunen: ”Beklagligt”

Publicerad:
Stranden i Gottbol har hamnat i hetluften sedan planerna på ett villakvarter i området blev kända. Foto: Owe E Hermansson

Årets badsäsong kan bli kaosartad vid den välbesökta badplatsen i Gottbol. I år finns ingen parkering för badgästerna. Arrendet som kommunen haft i årtionden med markägaren till den parkering som funnits sades plötsligt upp inför årets badsäsong.

– Vi fick reda på ganska sent inför sommarsäsongen att markägaren där vi hade parkering tidigare inte ville ha kvar arrendet med kommunen, säger Henrik Arneng, fritidschef i Kristinehamns kommun.

Kommunen kontaktade då Skagern Fastigheter AB och Mats Jansson som äger mark i anslutningen till badplatsen vid sjön Skagern.

– Då pratade vi med Mats Jansson i och med att det är en plan på gång med bostäder och parkering, berättar Henrik Arneng.

Det är ännu inte beslutat om Skagern Fastigheter AB kommer att få bygga fastigheter eller parkering på marken de äger. Planförslaget har varit ute på samråd och just nu genomgår synpunkterna som inkommit via samrådet granskning.

Kommunen vill tydligt framhålla att markägaren till den tidigare parkeringen inte gjort något fel och att avtalet som funnits varit muntligt som inte längre gäller.

Undvika kaos

Skagern Fastigheter gick med på att upplåta en del av marken vid stranden till parkering men ändå gick planerna om intet.

– Vi var tvungna att lösa det ganska snabbt så att det inte skulle bli kaos på badplatsen, säger Henrik Arneng.

Det nya parkeringen med p-skyltar hann bara sitta uppe i någon dag innan kommunen var tvungna att ta ned dem.

– Vi tog ned dem eftersom vi inte hade sökt bygglov, säger Henrik Arneng.

– I och med att det gick ganska snabbt så tänkte vi inte på att söka bygglov tyvärr. Då var det någon som kom på att kommunen inte hade gjort det, vilket var bra för rätt ska vara rätt

Vi var tvungna att lösa det ganska snabbt så att det inte skulle bli kaos på badplatsen
Henrik Arneng

Kommunen har arrenderat mark för att badgäster ska kunna parkera intill badplatsen. Detta avtal sträcker sig så långt tillbaka som innan den stora kommunreformen genomfördes 1972. Så första gången på årtionden står badplatsen utan parkering.

– Utan någon kommunal anordnad parkering. Det tar ganska lång tid att ordna med bygglov. Vi kan inte göra något den här säsongen utan vi får jobba vidare mot nästa, säger Henrik Arneng och fortsätter:

– Vi ville såklart ha en bra lösning så att det inte skulle bli kaos där nere och då gick det för fort fram och då missade vi att det skulle vara bygglov tyvärr.

Kan inte lösas

Det är för sent för att lösa problemet för den här säsongen.

– Tyvärr hinner vi inte göra något när det redan är sommar.

Stranden är inte kommunal mark utan ägs av en samfällighet men den räknas ändå i kommunens mening som en kommunal badplats.

– Det som innebär med kommunal badplats är att vi tar vattenprover, vi gör dykningar och kontrollerar badplatsen, vi står med soptunnor och toalett, berättar Henrik Arneng.

Det finns ett avtal mellan kommunen och samfälligheten som styr detta.

– Det är samma på Vålön. Där är det ett avtal med markägaren om badplatsen. Det är en beklaglig situation. Vi hade gärna sett att vi hade haft en parkering men vi hoppas vi kan lösa sig till nästa badsäsong, säger Henrik Arneng.

– För att säkerställa att vi inte hamnar i samma situation igen kommer vi skriva ett avtal med en annan markägare gällande framtida parkering och söka bygglov för denna så fort det är möjligt.

LISTA: Många synpunkter på förslaget om villakvarter i Gottbol: ”Tanken gör ont”

Artikeltaggar

Fritid och livsstil

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare