Hoppa till huvudinnehållet

Vården återinför munskydd – smittan fortsätter öka i Värmland

Publicerad:
Munskydd återinförs som rutin inom vården igen.
Munskydd återinförs som rutin inom vården igen. Foto: Johan Nilsson/TT

Knappt en månad efter att munskyddsrutinen på Region Värmland slopats ska den nu börja gälla igen.

Det beskedet kommer efter att smittspridningen fortsätter att öka både nationellt och i Värmland.

– Vi förstår att det kan vara jobbigt men det är för att skydda både patienter och medarbetare, säger tillförordnad smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt.

Beslutet är en försiktighetsåtgärd med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset.

Nationellt ses en ökning av bekräftade fall av covid-19 på 41 procent mellan vecka 24 och 25, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

– Den nationella ökningen vi har sett de senaste veckorna har vi också sett här i Värmland, säger tillförordnad smittskyddsläkare Anna Wimmerstedt till NWT.

Ökningen som sker beror troligtvis på den nya omikronvarianten BA.5, som verkar vara mer smittsam än de tidigare varianterna. Den nya varianten har tagit över nationellt, och även i Värmland finns säkert många fall av BA.5, menar Anna Wimmerstedt.

– Vi har verifierade fall av BA.5 här i Värmland och har sannolikt mycket av den. Den nya varianten verkar vara mer smittsam, men ser inte ut att orsaka svår sjukdom och död jämfört med tidigare varianter, säger hon.

Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare Region Värmland.
Anna Wimmerstedt, tillförordnad smittskyddsläkare Region Värmland. Foto: Lisa Olaison

Enligt Anna Wimmerstedt är rekommendationen om munskydd inte en allmän rekommendation om munskyddsanvändning, utan gäller mellan patient och vårdpersonal, samt mellan medarbetare där det inte går att hålla avstånd.

– Detta handlar inte om en allmän rekommendation om munskydd. Rekommendationen gäller heller inte allmänna ytor i Region Värmlands lokaler, säger hon.

Ni slopade munskydd för knappt en månad sen, hur känns det att gå tillbaka till det för personalen, tror du?

– Det är klart att vi förstår att det är ansträngande att ha på sig munskydd men vi ser också en hög förståelse bland personalen.

Kan öka belastningen av vården

Ökningen av covid-19-fall sker från relativt låga nivåer och det finns i nuläget inget som tyder på att den nya undervarianten skulle ge ett värre sjukdomsförlopp.

Men ändå varnar Folkhälsomyndigheten för att belastningen på vården kan öka i sommar, eftersom den nya varianten är mer smittsam samtidigt som många inom vården går på semester.

– Om vårdpersonal också insjuknar i covid-19 samtidigt som det råder semesterbemanning på många sjukhus och vårdinrättningar ser vi att det kan komma att innebära en ökad belastning på vården, även om det är relativt små tal det handlar om, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

CoronavirusetRegion VärmlandSkyddsutrustningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.