Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna föreslår utbyggnad av kärnkraften – södra Värmland pekas ut

Publicerad:
De svenska kärnkraftverken har börjat stängas ner, men Liberalerna vill gå åt andra hållet och bygga nya.
De svenska kärnkraftverken har börjat stängas ner, men Liberalerna vill gå åt andra hållet och bygga nya. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Liberalerna på riksnivå vill se en utbyggnad av kärnkraften i Sverige. Under onsdagen presenterade de ett förslag där 14 platser pekas ut. En av dessa är södra Värmland.

– Verkligheten har kommit ikapp. Efter 20 år av en naiv energipolitik måste det bli enklare att bygga ny kärnkraft i hela Sverige för att klara energibehovet. Nu vill Liberalerna ta bort de-factoförbudet mot kärnkraft, säger partiledare Johan Pehrson i en kommentar.

Liberalernas energipolitiske talesperson, Värmlandsbänkens Arman Teimouri förklarar att de 14 platser som pekas ut har valts för att de passar bra för framtidens energibehov. Enligt pressmeddelandet från Liberalerna behöver landets energiproduktion fördubblas fram till 2040 för att vi ska klara klimatomställningen.

Ett sätt att göra detta är genom nya små modulära kärnkraftverk i kombination med satsningar på vind- och solenergi.

Men hur är det lokalt? Vill utpekade platser ha kärnkraftverk på sin bakgård? Frågan ställs till kommunalrådet Eric Hesselius (L):

– Jag är inte emot kärnkraft. Ska vi klara miljömålen och ha en fungerande industri i Sverige kommer vi inte att klara det utan kärnkraft.

Jo, men nu var frågan om du vill ha det i Kristinehamn.

– Jag skulle ställa mig positiv till en utredning av möjligheterna att bygga ett kärnkraftverk i Kristinehamn, men jag tvivlar på att det är aktuellt i närtid. Jag skulle tro att man i första hand satsar på de områden där energibehovet är som störst.

Kommunalrådet Eric Hesselius (L) är positivt inställd till kärnkraft, men tror inte att det är aktuellt med något kärnkraftverk i Kristinehamn.
Kommunalrådet Eric Hesselius (L) är positivt inställd till kärnkraft, men tror inte att det är aktuellt med något kärnkraftverk i Kristinehamn. Foto: Magnus Carlsson

Eric Hesselius säger att de satsningar som görs på sol- och vindenergi är bra, men att de inte räcker till.

– Och när det gäller vindkraft tycker jag att Kristinehamn har fått sin beskärda del med de tre befintliga parkerna och den planerade i Ölme. Sedan kommer vi från Liberalernas sida säga nej till fler parker i kommunen, även om vindkraften behöver fördubblas fram till 2030, säger han.

Och hur ser det ut med solenergi?

– Jag har hört att det finns planer för det, men vet inte alls hur långt de kommit, svarar Eric Hesselius.

Han poängterar dock att sol- och vindenergi har en stor nackdel och det är att den inte går att planera.

– Tyvärr skiner inte solen samtidigt som det blåser för lite när energibehovet är som störst. Vi behöver el för att industrin ska fungera i Sverige och då är kärnkraft en nödvändighet i energimixen, konstaterar Eric Hesselius.

Han är väl medveten om att kärnkraft väcker känslor, men hoppas ändå att fakta ska kunna prägla energidebatten.

Artikeltaggar

Eric HesseliusJohan PehrsonKristinehamns kommunLiberalernaMiljöPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.