Nordic Papers förklaringar håller inte

Insändare
PUBLICERAD:
Visman har genom åren drabbats hårt av utsläpp från Bäckhammars bruk.
Foto: Frida Johansson
Nordic Papers förklaringar håller inte, enorma mängder energi bokstavligen rätt ut i sjön.

Nordic Paper kommer att pumpa ut 35 500 kubikmeter förorenat 35–50 gradigt varmt avloppsvatten per dygn i sin blivande avloppstub i Kristinehamns skärgård. Med detta avloppsvatten kommer bland annat 1680 kg med syreförbrukande mikropartiklar och 225 kg kväve per dygn! Kväveutsläppet ligger över tillåten nivå och ökar starkt risken för algblomning i området när de blandas med enorma mängderna varmvatten.

Nordic Papers teoretiska uträkningar om utspädning kan starkt ifrågasättas. De skriver själva i sitt yttrande att de tidigare har räknat fel på utspädningen och värmen som de idag tillför till Visman och att orsaken till detta kan vara att klimatförändringen som leder till högre temperatur på Vänervattnet som tas in. Jo tack, klimatförändringen som Nordic Paper bidrar till känner vi redan till. Förutom avloppsvattnet, så är Nordic Papper Bäckhammar redan nu en av kommunens största klimatbovar med 6284 ton växthusgaser (koldioxidekvivalenter,) per år. Dessutom har de också bidragit till att vi inte ska äta fisken fångad i Vänern med sina utsläpp.

Fisken och djurlivet i Visman har Nordic Paper dödat helt i flera omgångar med sitt ”renade avloppsvatten” från bruket. Den lokal där fisken idag mår sämst avseende gifter och tungmetaller är Kolstrandsviken i vårt närområde, den vik där avloppsvattnet till Visman mynnar ut i Vänern idag. Syrgasstatusen i Visman nedströms Bäckhammar får idag beteckningen dålig respektive otillfredsställande som enda plats i Kristinehamnsområdet. I sitt yttrande så lovar inte ens Nordic Paper att återställa Visman.

Ska nu Nordic Paper få flytta sina avlopp rätt ut i vår finaste Kristinehamnsskärgård, tillika Natura 2000 område med naturreservat. Det kommer spridas ut 613 ton/år syreförbrukande fibermaterial med okänt giftinnehåll som driver in i våra vikar med sydvästliga vindar.

Det kunde åtminstone utkrävas ett miljöansvar för att man som Nordic Papper släpper ut den enorma mängden varmvatten bokstavligen rätt ut i sjön. Denna värmeenergi till ingen nytta motsvarar den energi som de 31 vindkraften öster om Bäckhammar producerar per år! Är detta Nordic Paper sätt att ta sitt klimatansvar, sitt ansvar för den globala uppvärmningen att bara pumpa ut denna energi.

I Nordic Papers senaste yttrande har de ignorerat huvudfrågan från många, varför kan de inte återvinna sitt ”renade” avloppsvatten, till exempel genom kylvattentorn eller kyldammar? Detta har till exempel Stora Enso Skoghall på gång, så tekniken finns bevisligen. Nordic Papers kinesiska storägare väljer uppenbarligen den klart billigaste lösningen med 60-tals teknik, avlopp rätt ut i sjön och skyller helt felaktigt på att alternativ teknik saknas idag.

Nordic Paper, det hög tid att ni förklarar er, varför väljer ni helt föråldrad teknik och en avlopptub placerad rätt ut i vår finaste skärgård, dessutom utan någon som helst återvinning? Om största problemet är värmen till Visman varför bygger ni då inte kylvattentorn som Stora Enso? Är ert ansvar för klimatförändringarna inte större än så här så borde ni inte få öka er produktion enligt mig.

Rena Avloppet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.