Hoppa till huvudinnehållet

De drar 12 000 besökare till Kristinehamn

Publicerad:
Patrick Luxenburg, Calle Halvarsson och Oscar Therén från Luxcuper vill utveckla sina cuper ännu mer och söker hjälp av det lokala näringslivet.
Patrick Luxenburg, Calle Halvarsson och Oscar Therén från Luxcuper vill utveckla sina cuper ännu mer och söker hjälp av det lokala näringslivet. Foto: Magnus Carlsson

Sedan 2014 har Stockholmsbaserade Luxcuper kört fotbollscuper i Kristinehamn arena. I vinter har man bokat 15 helger, men man vill också utveckla cuperna. Gärna i samarbete med lokalt näringsliv.

Patrick Luxenburg är mannen bakom Luxcuper. Han har en bakgrund som fotbollsspelare, men det var i rollen som ledare inom Brommapojkarnas ungdomsverksamhet han kom in på cupverksamheten.

– Jag gjorde en googling på vilka inomhusarenor som fanns och då dök Kristinehamn upp. Så såg jag att Tomas Olsson var platschef. När jag kom på att det var Hulån ringde jag upp direkt, berättar han.

De båda hade i yngre år mötts på fotbollsplaner och en vänskap har utvecklats genom åren. I dag kan inte Patrick tänka sig att arrangera cuper någon annanstans än i Kristinehamn:

– Vi har fått frågan från bland annat Göteborg, men jag vill vara konsekvent. Vi ska inte spreta åt olika håll.

Sedan 2014 har antalet cuper ökat och de höll igång även under pandemin, även om det var en utmaning.

Blev matchhjälte

Cuperna har också gett Patrick minnen för livet. Han berättar om en cup där ett av Djurgårdens lag drabbades av sjukdom.

– För att få ihop fullt lag frågade de IFK Kristinehamn om de kunde ringa in några spelare. Matchen gick till förlängning och en av de inlånade killarna avgjorde matchen. Det var fanimig så att jag blev tårögd, så vackert var det, säger Patrick och ler åt minnet.

I veckan som gick var han och hans två kollegor Calle Halvarsson och Oscar Therén i Kristinehamn för att under ett par dagar bekanta sig med staden.

– När vi är här tillbringar vi all tid i eller omkring arenan, vi hinner inte se vad som finns här. Men vi får många frågor av föräldrar och ledare om var man ska gå och äta. Vi har ju ingen aning om vad vi ska svara utan får gå på vad vi har hört av andra, säger Patrick.

– Jag skulle väl kunna käka pizza varje måltid en hel helg, men jag förstår att andra vill ha mer variation, säger Calle.

Även om de inte hunnit testa alla restauranger under sitt besök har de ändå kunnat skapa sig en bild av vad som erbjuds. De har även träffat ett antal företag för att diskutera eventuella samarbeten.

Bland annat besökte de en av våra lokala sporthandlare och tycke uppstod.

– Varför ska vi köra grejer från Stockholm om vi kan handla lokalt. Nu kommer vi att göra våra inköp till cuperna här i stället, säger Oscar.

Patrick berättar att de också träffade Björn Karlsson, ordförande i Omtänksamma Kristinehamn, och Bettina Johansson på turistbyrån.

– Vi har mötts av smittande engagemang från alla vi har pratat med, säger han.

Därför ser killarna från Luxcuper än mer positivt på Kristinehamn och är intresserade av ett ännu närmare samarbete med lokala företag. Exempelvis i form av cupsponsorer:

– Vi har ett företag på Södermalm i Stockholm, Ramverkstan, som sponsrar en cup, men det vore kul med något lokalt företag också.

Totalt sett pratar vi om ungefär 12 000 besökare till Kristinehamn
Patrick Luxenburg

Cuperna är också viktiga för Kristinehamn. 15 cuper från mitten av oktober till mitten av mars innebär ungefär 4 500 spelare. Sedan tillkommer ungefär 600 ledare och ett stort antal föräldrar.

– Vi brukar räkna i snitt 1,5 förälder per spelare. Totalt sett pratar vi om ungefär 12 000 besökare till Kristinehamn, säger Patrick.

Spelare och ledare bor endera på Herrgårdscampingen eller på Krongården, men föräldrarna behöver hotellrum.

– Därför kommer vi att redan i samband med inbjudan till cuperna bifoga information om vilka boendemöjligheter som finns i Kristinehamn, säger Patrick.

Där ska Närsam vara behjälpliga med information och länkar.

Sommarcup tänkbar

Luxcuper har dessutom planer på en sommarcup. Givetvis ska den arrangeras i Kristinehamn den också.

– Vi pratade med Patrik Ekman innan pandemin och frågade när det skulle passa. Han föreslog att att lägga den i samband med Fastingen. Men nu har det varit corona så vi har inte tagit upp diskussionen igen, säger Patrick.

Han är också noga med att betona det positiva samarbete och goda värdskap som Kristinehamn uppvisar, inte bara från Hulåns och Kunskapsportens sida.

– Vi har ett kanonsamarbete med Pierre Öhlin och IFK Kristinehamn också, säger Patrick Luxenburg och avslutar med en uppmaning till alla kristinehamnare:

– Besök gärna någon av cuperna. De är oerhört hög klass på spelarna. Flera av dem som har varit med tidigare är proffs ute i Europa nu.

Artikeltaggar

FotbollIF BrommapojkarnaIFK Kristinehamn FotbollKristinehamnKristinehamn ArenaTomas "Hulån" Olsson

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.