Hoppa till huvudinnehållet

Naturskön cykelled som knyter ihop kusten invigdes i Kristinehamn

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) klippte bandet med assistans av Joline Johansson och Vilmer Emanuelsson från Stenstalidskolan.
Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) klippte bandet med assistans av Joline Johansson och Vilmer Emanuelsson från Stenstalidskolan. Foto: Magnus Carlsson

Under fredagen var det storslagen invigning på flera platser runt Vänern. Detta då landets sjätte nationella cykelled, Vänerleden, invigdes.

Vår del av Vänerleden invigs med bandklippning vid järnvägsbron intill gästhamnen. Kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M) håller invigningstalet.

– Vänerleden är med sina 64,2 mil landets längsta cykelled, berättar hon.

Att den blivit till är resultatet av ett samarbete över gränserna. Kommuner och regioner runt Vänern har på olika sätt bidragit för att få till leden.

– Den är till för oss som bor intill sjön, men också för dem som besöker den för första gången, säger Marie Oudin.

Hon poängterar, kanske med en god portion lokalpatriotism, att den del som går genom Kristinehamns kommun är väldigt vacker. Inte minst för att det är lätt att komma nära vattnet.

– Att vi idag inviger den på flera platser runt Vänern gör att vi kopplar ihop leden och jag vill tacka alla som har gjort det möjligt, avslutar Marie Oudin innan hon klipper bandet för att symbolisera invigningen.

Hon får hjälp av Joline Johansson och Vilmer Emanuelsson som håller i bandet åt henne. De går i 4A på Stenstalidskolan och deras klasskamrater är också närvarande vid invigningen.

Ultralöparen Nina Eibring visade upp sin löpvagn för intresserade poliser och Harald Sandberg.
Ultralöparen Nina Eibring visade upp sin löpvagn för intresserade poliser och Harald Sandberg. Foto: Magnus Carlsson

När bandklippningen är avklarad skickas ultralöparen Nina Eibring iväg på sin löptur runt Vänern. Löparveteranen Harald Sandberg är en av dem som önskar henne lycka till på färden.

– Jag har själv tagit mig runt Vänern flera gånger, men då har det inte varit 64 mil, säger han.

Förklaringen till det är att Vänerleden inte är den genaste vägen runt sjön. Den gör exempelvis avstickare till Edsvalla och över till norra Grums innan den återvänder till kustlinjen. Fengerfors, Dals-Ed och Töreboda ligger inte heller i direkt anslutning till Vänern.

Efter bandklippningen vid gästhamnen är det dags att sätta sig på cykeln. Med Marie Oudin i täten cyklar sällskapet sedan till Skymningen där det serveras kaffe och tårta.

Efter bandklippning vid gästhamnen cyklade deltagarna vid invigningen till Skymningen där det blev kaffe och tårta.
Efter bandklippning vid gästhamnen cyklade deltagarna vid invigningen till Skymningen där det blev kaffe och tårta. Foto: Magnus Carlsson

Läs mer om cykelleden här:

https://www.kt-kuriren.se/2022/06/03/64-mil-cykelled-runt-vanern-invigd-vi-ar-valdigt-stolta-idag/

Artikeltaggar

KristinehamnMarie OudinTurismVänerleden

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.