Precisionsorienteraren Jens Andersson, som representerar Kristinehamns orienteringsklubb, tog guld i EM i Finland.
– Äntligen satt den, säger Jens som hade två brons sedan tidigare.
Jens Andersson har varit framgångsrik inom precisionsorientering under mer än ett decennium. Han hade EM-brons 2012 och 2016 som största meriter, innan EM i Finland.
Jens vann den öppna klassen där alla kan vara med.
– Att damer och herrar tävlar tillsammans tycker jag är väldigt trevligt. Eftersom det inte är något fysiskt moment så finns det ingen anledning att separera det, säger Jens.
Snabbast
Öppna klassen hade 84 tävlande och avgjordes över två dagar.
– Jag var trea efter första dagen och andra dagen var jag fyra. Och det räckte till sammanlagd seger.
Marginalerna har väl inte varit på min sida tidigare
Jens hade 25 poäng av 25 möjliga första dagen och 27 av 28 andra dagen. Fyra tävlande slutade på 52 poäng, förutom Jens, en finländska, en dansk och en lett. Jens vann på att han tagit minst tid på sig.
– Marginalerna har väl inte varit på min sida tidigare. Har man minsta oflyt så är det kört.
– Det är bland det största jag har varit med om. Jag har två Tiomilaguld men det här är helt klart på samma nivå, fortsätter Jens som tidigare elitsatsade i ”vanlig” orientering.
Han var också med i stafetten under EM. Han säger att där gick det riktigt dåligt, att hans svenska lag kom sexa och han tror att det andra svenska laget kom fyra.
”Kommit igång”
Jens hade inte tävlat mycket innan mästerskapet. Första tävlingarna för året gjorde han helgen innan och de gick också i Finland.
– Det gick bättre och bättre där. Sista tävlingen var jag tvåa i princip samma konkurrens som under EM. Då hade jag kommit igång bra.
VM-förhoppningar
Jens ställer nu in siktet mot VM i Polen i juli där han som EM-vinnare har en personlig startplats. Han har varit sjua som bäst i VM.
– Jag hoppas väl kunna lyfta den placeringen.
Europa är ledande inom precisionsorientering.
– Det är inget som säger att det skulle vara svårare i VM. Snarare tvärtom. I EM får nationerna ha sex deltagare och i VM bara fyra.
Precisionsorientering
I precisionsorientering, förkortat preO, är kartkunskapen i fokus. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska på avstånd avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.
I PreO förstoras kartan upp och skalan 1:5 000 är den vanligaste i tävlingssammanhang men kartskalor mellan 1:2 000–1:10 000 får användas.
Långdistans: Den ursprungliga tävlingsdistansen. Banlängd cirka 2–2,5 kilometer, 15–20 kontroller samt 2–4 tidkontroller.
TempO: En distans som endast innehåller tidskontroller. Här gäller det att pricka in rätt kontroll så snabbt som möjligt.
Källa: Svenska orienteringsförbundet