Hoppa till huvudinnehållet

Sucuri får tung post i EU - blir röst åt Europas unga liberaler

Publicerad:

Sedan i lördags är Dan-Aria Sucuri en av Kristinehamns mest inflytelserika politiker. Men inte lokalt, utan inom EU. Han är nyvald ordförande för Europas unga liberaler, en organisation med 400 000 medlemmar.

– Jag ska vara deras röst och ansikte utåt, säger han.

Dan-Aria Sucuri är nu ordförande för europas unga liberaler.
Dan-Aria Sucuri är nu ordförande för europas unga liberaler. Foto: Privat

The European Liberal Youth, LYMEC, är en paraplyorganisation för alla liberala ungdomsförbund i Europa och knutet till den liberala gruppen i Europaparlamentet, kallad ALDE.

Som ordförande i LYMEC sitter Dan-Aria Sucuri med i styrelsen för den liberala partigruppen i EU. Det är den tredje största partigruppen, där bland annat svenska Liberalerna och Centerpartiet ingår.

– Jag representerar de flesta liberala ungdomsförbunden i Europa.

Förtroendeuppdraget har Dan-Aria Sucuri valts på i två år. Det är två år då han sitter med i ett av maktens finrum i Bryssel och har en reell chans att påverka politiken. Tidigare var han vice ordförande inom LYMEC, så han är ingen novis i sammanhanget. Men nu är det han som ska vara organisationens frontfigur.

– I styrelsen för partigruppen får jag vara med och forma Europa i en mer liberal riktning.

– Ungdomsförbunden har djärvheten, kreativiteten och idéerna. Nu ska jag jobba för att det blir politik av det här. Jag får ta med våra idéerna till de rum där de kan bli verklighet.

Dan-Aria Sucuri är tydlig med att han kommer jobba hårt för att ungdomsförbundets idéer blir europeisk politik.

Med rötter i både öst och väst har Dan-Aria Sucuri egen erfarenhet av vad det innebär med EU som fredsrörelse.
Med rötter i både öst och väst har Dan-Aria Sucuri egen erfarenhet av vad det innebär med EU som fredsrörelse. Foto: Privat

Dan-Aria Sucuri är född i Moldavien men har till stora delar vuxit upp i Kristinehamn. Han återkommer gärna till hemstaden Kristinehamn när han har tid. Det var här som han gick med i Liberalerna en gång i tiden och redan från start hade han en stor tilltro till Europasamarbetet.

– Liberalerna är kända för att vara stora EU-vänner, säger han och berättar om hur han tidigt engagerade sig i utrikesutskottet inom Liberala ungdomsförbundet.

Det var så den internationella politiska karriären inleddes.

– Jag som tycker om samarbete i Europa möter i de här sammanhangen många likasinnade.

Som europé med rötterna i både öst och väst vet han av egen erfarenhet vad viktigt EU är som en garant för fred och frihet.

– Jag har bott i Sverige större delen av mitt liv, men är född i Moldavien och har även bott i Ukraina ett tag. Jag har sett vad det innebär att jobba för fred och vad det innebär att vara utanför EU-samarbetet.

Under resor till Östeuropa som barn kunde han tydligt se skillnaderna.

– Det drev mitt engagemang.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har också Europasamarbetet visat på nya styrkor.

– Vi ser nu ett EU som agerar som aldrig förr. Man fördömer invasionen, tar fram konkreta förslag för att stoppa den Ryska invasionen och för att hjälpa Ukrainas befolkning.

Dan-Aria Sucuri nämner vapen- och matleveranser till Ukraina som exempel på handlingskraft från EU:s sida.

– Men visst har vi en bit kvar, med gas- och oljeleveranser och en del medlemmar som är lite passiva med att fördöma invasionen.

Hans eget ungdomsförbund LYMEC var först ut att kräva att Europa skulle beväpna Ukrainska soldater.

– Det vi lobbade för blev EU-policy. Det är vi mycket nöjda över, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att stå i solidaritet med Ukraina och nu har vi inom LYMEC tagit ställning för att det är ett folkmord som sker i Ukraina, vi är tydliga med det.

Förtroendeuppdraget är inte på heltid, även om det tar mycket tid i anspråk. Dan-Aria Sucuri har också ett arbete på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, inom press och kommunikation.

– Jag har som tur är en förstående arbetsgivare, säger han.

För många resor mellan hemmet i Stockholm och EU:s högkvarter i Bryssel blir det de kommande två åren. Och siktet är inställt på en roll inom Europapolitiken även i ett längre perspektiv.

– Jag siktar på en plats i EU-parlamentet, säger han.

Liberalerna har för närvarande ingen stark position inom Svensk politik, med en notering under riksdagsspärren i alla opinionsmätningar.

Men Dan-Aria Sucuri tror på sitt parti och framtiden.

– Vi är ett av de mest Europapositiva partierna i Sverige. Jag tror vi kommer klara det både nu i år och i Europaparlamentsvalet om två år.

Artikeltaggar

EULiberalernaPolitik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.