Hoppa till huvudinnehållet

200 körsångare – och Shirley Clamp

Publicerad:
Sonja Aldén fyllde Kristinehamns kyrka när Körkarameller genomfördes 2019. Nu är det Shirley Clamps tur att göra det samma. Foto: Jesper Karlsson Prytz

På söndag är det dags. Då kommer Körkarameller till Kristinehamns kyrka. Solisten Shirley Clamp kommer att backas upp av en kör på närmare 200 sångare. En av dem är Maria Bergfeldt.

– Jag har varit med sedan Mats Backlund startade Bastkören en gång i tiden och har fått vara med på alla stora konserter sedan dess, säger Maria Bergfeldt.

Hon tycker det är spännande att sjunga i en så stor kör.

Är det lättare eller svårare att sjunga med så många?

– Det är lite av varje. Det är lättare eftersom det är fler som sjunger samma stämma och att man inte har samma press på sig. Men det är också svårare att följa dirigenten och se vad den gör, svarar Maria Bergfeldt.

Hon sjunger sopranstämman, vilket i de flesta fall innebär att hon har melodistämman. Något som gör det lättare att lära sig stämman utantill och därmed blir hon mindre beroende av att titta i noterna. Så hon brukar kunna hänga med i vad dirigenten gör.

Är det roligare att sjunga i en stor kör?

– Det går egentligen inte att jämföra eftersom det är roligt på olika vis. Till vardags trivs jag jättebra med Vivace-kören som är 40 till 50 sångare, men att sjunga med 200 andra är häftigt på ett helt annat vis.

Maria Bergfeldt lyfter fram det sociala. Att ha trevligt tillsammans gör det lättare att prestera bra, något som verkligen märks i körsång.

– Man måste ha trevligt tillsammans för att det ska låta bra. Där är Mats Backlund väldigt bra som körledare. Han klarar att blanda det seriösa med det lättsamma och han har humor. Han brukar säga att det inte är så noga om vi sjunger rätt så länge vi ser glada ut, säger hon.

Söndagens konsert innehåller en blandad kompott av låtar. Förutom Shirley Clamps egna blir det också en del klassiska pärlor. Men när Maria Bergfeldt ska välja sin personliga favorit blir det något helt annat:

– Sven-Ingvars När solen färgar juninatten. Det är en så fantastisk låt som beskriver hur en juninatt kan vara. Så måste jag välja en låt blir det den, men Shirley Clamps Jag fick låna en ängel är också mycket fin.

Artikeltaggar

KristinehamnKristinehamns kyrkaMats BacklundMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.