Hoppa till huvudinnehållet

Trendbrott: ”Vi ser hur kostnaderna för placeringar av vuxna börjar sjunka”

Publicerad:
Kambiz Asadollahi är chef för förvaltningen för arbete, kompetens och välfärd.
Kambiz Asadollahi är chef för förvaltningen för arbete, kompetens och välfärd. Foto: Magnus Carlsson

Kristinehamns kommun har under lång tid haft stora kostnader för placeringar av vuxna, barn och unga. Genom ett nytt arbetssätt börjar man nu se ett trendbrott.

– Det finns flera ljuspunkter, säger Eric Hesselius (L), ordförande i nämnden för arbete, kompetens och välfärd

Förvaltningen för arbete, kompetens och välfärd har fortfarande stora utmaningar framför sig. Den senaste ekonomiska rapporten visar ett prognostiserat underskott på drygt 16 miljoner kronor. Men det går att se att de insatser som görs börjar får effekt.

Förvaltningen har genomfört en omfattande omorganisation som i huvudsak innebär att kommunen fortfarande erbjuder hjälp, men med fler insatser på hemmaplan, en tydligare utgångspunkt i individens behov och fler förebyggande insatser.

– Vi ser nu hur kostnaderna för placeringar av vuxna börjar sjunka, även om vi fortsatt har stora utmaningar, säger Eric Hesselius.

Förvaltningschefen Kambiz Asadollahi understryker att det handlar om ett långsiktigt arbete som än så länge är i sin linda. Men menar att tänket med en processledd organisation, som utgår från individens behov av vad den behöver för insatser, har effekt. Tidigare hade man mer av en stuprörsformad organisation.

Att vuxenutbildningen nu finns i samma förvaltning ger också fler verktyg för att få fler i egen försörjning.

– Vi kommer att få effekter inte minst på grund av att våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb, säger Kambiz Asadollahi.

Eric Hesselius (L) är nämndordförande, tillika kommunalråd.
Eric Hesselius (L) är nämndordförande, tillika kommunalråd. Foto: Magnus Carlsson

Han är samtidigt tydlig med att det inte går att lova en ekonomi i balans i år.

Uppdraget är tydligt att ekonomin ska gå ihop enligt budget.

– Vi gör vårt yttersta. Men samtidigt är det så att om personer har de här behoven så ska de få hjälp, säger Kambiz Asadollahi.

Framöver räknar förvaltningen med fortsatt stor arbetsbelastning. Inte minst med tanke på ökad droganvändning bland unga, vilket NKP berättat om tidigare.

– Vi ser fler orosanmälningar och vet att fler insatser kommer att behövas framöver, säger Eric Hesselius.

– Vi får in fler anmälningar nu, och det är bra att man anmäler, säger Kambiz Asadollahi.

Under nästa sammanträde med nämnden, i juni, kommer han att presentera ytterligare åtgärder för att på bästa sätt hjälpa de kristinehamnare som har behov av insatser från förvaltningen.

– Det handlar om att erbjuda insatser på ett annat sätt. Det är viktigt att tänka annorlunda och mer förebyggande, säger han.

– Förvaltningen gör ett hästjobb och även om vi har många utmaningar så ser vi positivt på framtiden, sammanfattar Eric Hesselius.

Rekordmånga nior har testat knark i Kristinehamn: ”Mycket droger i omlopp”Så jobbar polisen mot drogerna bland unga – beslag och gripanden har gjortsHennes tolvåriga dotter kom hem drogpåverkad: ”Jag blev knäckt”Socialtjänsten bekräftar –mellanstadiebarn i Kristinehamn använder droger

Artikeltaggar

Eric HesseliusFörvaltningen för arbete, kompetens och välfärdKambiz AsadollahiPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.