Upprörd personal protesterar mot nytt avtal - ställde nämnden mot väggen

Publicerad:
Ett 90-tal personer har skrivit under protestlistorna mot att införa bilaga J. Foto: Magnus Carlsson

Efter ett par års pandemi var det under torsdagen dags för nämnden för stöd, vård och omsorg att återinföra punkten Allmänhetens frågestund. Ett tiotal anställda inom LSS-verksamheten ville ställa politiken till svars för de försämrade arbetsvillkor de drabbas av.

Det är den tidigare omskriva övergången från kombiavtal till bilaga J som upprör de anställda. Nu ville de ha svar av politikerna hur de ser på saken.

Innan de LSS-anställda fick chansen att yttra sig väckte Bo Andersson (S) frågan under godkännandet av dagordningen:

– Jag ser att ärendet är uppsatt som ett informationsärende. Jag anser att det borde vara ett beslutsärende eftersom nämnden inte har fattat något beslut om det. Men det är vi som kommer att få skit för det.

Förvaltningschefen om LSS-personalens kritik: ”Förstår att de är irriterade”Ilska bland LSS-personalen: ”Får lönesänkning plus att vi ska jobba mer”

Nämndens ordförande Sonja Höglund (M) replikerade att det är ett ärende man har ärvt av tidigare socialnämnden och att beslut har fattats där. Förvaltningschef Eva Lotta Lindskog kunde dock inte på rak arm peka ut vilken paragraf.

– Men avtalet låg med som en punkt på en rad besparingsåtgärder som nämnden fattade beslut om.

Politiskt beslutat?

Bo Andersson och Lars Nilsson (S) menade båda att något politiskt beslut inte har fattats. Avtalsfrågor är egentligen ingenting som politiker ska besluta om, men då förändringen grundar sig i ett politiskt förslag från majoritetens sida bör det ändå upp på nämndens bord ansåg de båda socialdemokraterna.

Sonja Höglund släppte in de LSS-anställda och lät dem ställa sina frågor, men utlovade inga svar. Och så blev det.

– Jag har jobbat inom kommunen i mer än 25 år och har varit stolt över det. Genomförs det här är jag inte stolt längre. För vem vill jobba gratis? undrade en av dem.

Man känner sig väldigt ouppskattad som arbetstagare
Petter Arvidsson

Under hösten har en arbetsgrupp fört diskussioner kring övergången från kombiavtal till bilaga J. Petter Arvidsson har suttit med som arbetstagarrepresentant och han ville veta vad som hänt med de förslag som tagits upp där. De har tagit i beaktande, men har inte påverkat utgången.

– Man känner sig väldigt ouppskattad som arbetstagare, men det är väl så när man jobbar inom ett kvinnodominerat område. Brandmännen har betydligt bättre jouravtal. Det här är bebispengar för kommunen, men för oss som individer har det stor påverkan, argumenterade han.

Han ville veta vilken inställning ledamöterna hade i frågan, men förvaltningschefen tyckte inte att det var någon god idé.

Förutom Sonja Höglund, Bo Andersson och Lars Nilsson var det bara Kjell Jansson (SD) som yttrade sig från politikens sida.

– För mig är det självklart att man ska ha fullt betalt om man jobbar journätter. Jag blir förvånad när jag hör det här, sade han.

Hård kritik

Flera anställda framförde sin kritik mot förslaget. Att det är orimligt att gå ner i lön för att jobba mer, att förvaltningschefen inte har en aning om deras arbetssituation och att de redan idag bjuder arbetsgivaren på tid:

– Vi har inte en chans att få ungdomar att jobba journätter om de inte får betalt.

Sonja Höglund ställde en motfråga, om de har pratat med kollegor i andra kommuner som redan arbetar enligt bilaga J. Det enda svar hon fick var att de hade pratat med Grums kommun, som är den enda värmländska kommun där bilaga J inte är aktuell.

NKP pratade med Petter Arvidsson efter mötet och han sade att bemötandet var vad de hade förväntat sig.

– Vi har fått ett 90-tal underskrifter på de protestlistor vi har lagt ut. Om vi hade gått ut bredare hade vi nog kunnat få ihop 1 000, sade han.

Artikeltaggar

Bo AnderssonEva Lotta LindskogKristinehamnLars NilssonNKPPolitikSonja Höglund

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare