Ett viktigt steg mot Natomedlemskap

Ledare
PUBLICERAD:
Boris Johnson besökte Sverige i veckan och skrev under ett avtal med statsminister Magdalena Andersson.
Foto: Frank Augstein
Putin försökte så splittring bland demokratierna men uppnådde motsatsen. Så inledde på onsdagen statsminister Magdalena Andersson presskonferensen tillsammans med premiärminister Boris Johnson på Harpsund. De två hade just skrivit under solidaritetsförklaringen mellan Sverige och Storbritannien. Om det ena landet begär stöd vid kris eller konflikt ska det andra komma till undsättning – också om det handlar om militär hjälp. Tack vare avtalet är Sverige enligt statsminister Andersson nu ett tryggare land.

Boris Johnson beskrev avtalet som ett ”statement of the obvious” och påminde om att det säkerhetspolitiska samarbetet våra länder emellan har pågått i decennier. Johnson sa att den som vill se hur effektivt svenskt-brittiskt samarbete är kan titta på raderna av utbrända ryska stridsvagnar i Ukraina. Han avsåg förstås pansarvärnsrobot 57, NLAW, som har visat sig mycket effektiv i de ukrainska försvararnas händer. Vapnet är utvecklat i Sverige men byggt i Storbritannien, och förkroppsligar enligt Johnson svenskt-brittiskt samarbete.

Även om Sverige länge har haft ett omfattande försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete med Storbritannien är det nu ingångna avtalet en viktig milstolpe. Det innebär inte minst en markering mot Ryssland som ju hotat med militärtekniska åtgärder om Sverige går med i Nato. Med avtalet underskrivet höjs trösklarna för att bråka med Sverige.

Storbritannien är en av världens starkaste försvarsmakter, om inte i numerär och budget så i professionalism och faktisk förmåga. Landet har redan militär närvaro i Norden, inte minst genom det nära samarbetet med Norge och Danmark. Den dagen Sverige faktiskt går med i Nato kommer vi ingå i en försvarsplanering som bygger just på samverkan mellan framför allt Storbritannien och de nordiska länderna. Enligt uppgift i norsk press kommer förresten även Norge, Danmark och Island snart att ingå samma typ av solidaritetsförklaring med Sverige som Storbritannien gjort.

Det här är förstås ett stort steg mot Nato men det är inte samma sak som verkligt Natomedlemskap. Först som medlemmar omfattas vi av försvarsorganisationens garantier. Solidaritetsförklaringen vi nu ingått gör inträdet mindre riskabelt och underlättar också fortsatt planering för hur Putin ska kunna avskräckas från att pröva samma metoder i Östersjöregionen som han visat i Ukraina.

Direkt efter mötet reste Boris Johnson vidare till Helsingfors där han ska träffa Finlands president Sauli Niinistö. Storbritannien och Finland kommer att ingå ett motsvarande avtal. På söndag förväntas Socialdemokraterna fatta beslut om hur partiets ska ställa sig till svenskt Natomedlemskap. På måndag kommer frågan att debatteras i riksdagen. Stalltipset är att Socialdemokraterna då kommer göra gemensam sak med de borgerliga och förorda ett fullvärdigt svenskt Natomedlemskap. Vi lever sannerligen i händelserika tider.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.