I förra veckan upptäckte en elev på Södermalmsskolan insekter i broccolisoppan som serverades till lunch. All servering stoppades genast och nu är det klart vad det för insekt som hamnat i soppan.
– Det var bladlöss, säger Maria Taheri Wiik, servicechef i Kristinehamns kommun.
Förra veckan fick kommunens elever önska sig vad de vill ha till lunch. En dag var det köttbullar med makaroner och en annan taco. Önskesoppan var broccoli.
– De älskar broccolisoppa här, säger Anna-Karin Melanen, köksansvarig på Södermalmsskolan.
Personalen gjorde alla rätt och hanterade situationen jättebra
Det var Anna-Karin som tillagade soppan som gjordes av ekologisk broccoli. När lunchen hade varit igång ett tag kontaktade en elev kökspersonalen eftersom hen tyckt sig se ett kryp i sin soppa.
– Först trodde jag att det var ett svartpepparkorn, berättar Anna-Karin Melanen.
Eleven serverades annan mat men vid närmare undersökning upptäcktes att det verkligen var ett kryp i soppan.
– Då stoppades all servering direkt och alla fick gå och slänga sin mat, berättar Anna-Karin Melanen.
All soppa slängdes
Det var 90 till 100 liter soppa som fick slängas. En normal dag serveras 800 till 900 personer i skolmatsalen och de yngsta hade redan ätit.
Personalen fick snabbt fram annan mat som fil, smörgås och det fanns cirka 150 portioner av en annan rätt.
– Personalen gjorde alla rätt och hanterade situationen jättebra, säger Maria Taheri Wiik och tillägger:
– Leverantören, miljö och hälsa och Anticimex kontaktades efter att det upptäcktes.
Utreds vidare
Nu pågår en utredning hos leverantören och all broccoli med samma batchnummer som den som serverades stoppades. Bladlössen, om än oaptitliga, är ofarlig att få i sig enligt Maria Tahiri Wiik.
Att bladlössen inte upptäcktes har sin förklaring.
–– Bladlössen har den egenskapen att dom sjunker ned på botten där den ligger och sedan kommer upp till ytan först efter ett tag
Det är något som också Maria Taheri Wiik intygar.
Broccolisoppa har varit tänkt att serveras ytterligare en gång innan terminens slut.
– Det vill jag inte servera på ett tag. Inte den här terminen, säger Anna-Karin Melanen.