Hoppa till huvudinnehållet

FBK-fantasten Mattias i supporterbussen till Luleå: ”Per Åslund avgör”

Publicerad:
Mattias Andersson (vänster) tillsammans med Anders Johansson, välkänd FBK-supporter.
Mattias Andersson (vänster) tillsammans med Anders Johansson, välkänd FBK-supporter. Foto: Privat

Klockan 11 i kväll avgår supporterföreningarna Wolfpacks och Bryggeriets buss till Luleå och den avgörande SM-finalen.

Mattias Andersson är en av flera kristinehamnare som säkrat en åtråvärd plats och en Färjestadsseger skulle betyda mycket för honom.

– Jag har väntat länge på det tionde guldet.

Mattias Andersson, 52, är i från Ölme och Färjestad har han hållit på och följt i mer än 40 år.

– Mitt första säsongskort hade jag nog 79. Jag satt med farsan och hans bröder.

Mattias nuvarande säsongskortssvit är från 1998 och allt sedan dess är det ståplats som gäller.

– Vi har en sån jäkla skön sammanhållning på ståplats. Det har varit ett skönt gäng hela tiden som man har träffat på matcherna.

Fullt på två minuter

Det står 3–3 i bäst av sju matcher mellan Färjestad och Luleå. Till de tre tidigare bortamatcherna gick ingen supporterbuss, men till den sjunde och avgörande matchen blir resan av.

– Det blir 15–16 timmar upp i buss. Det är det värt, säger Mattias.

Han arbetspendlar och kommer hem till Ölme vid sextiden i kväll. Fem timmar senare är det avgång och bussen kommer att vara fylld till sista plats.

– Det tog två minuter från att de la ut det. Jag har varit med på många bortaresor men det här året har det inte blivit nåt, i och med att jag har legat borta på jobb

Mattias är platschef på YLAB Larssons bygg, ett företag i Jönköping. Han är just nu på uppdrag i Arlandastad nära Arlanda. Han säger att han varit på väg att ta flyget upp till matcherna i Luleå, men antingen har han inte lyckats få biljett eller så har priset varit väl högt.

Hur går det på torsdag?

– Pressen ligger på Luleå. De har en jävla press på sig. Jag tror det blir sudden death och att Per Åslund avgör.

Åslund är lite av en personlig favorit för Mattias.

– Verkligen. En gammal trotjänare och jag förstår inte varför de inte knöt upp honom direkt efter förra säsongen. Han kommer in och dominerar fullständigt tycker jag. Förra säsongen också.

Mattias tror att det blir en tillknäppt final och att det blir misstag som kommer att fälla avgörandet.

Han är överraskad över att Färjestad nu är en match från SM-guld.

– Man såg väl en ljusning när Mitell (Thomas, tränare) kom in. Vi fick ett annat spel och ett annat go i laget. Men så långt som till final trodde jag inte det skulle gå.

Firande på torget?

Efter torsdagskvällens avgörande match avgår supporterbussen mot Karlstad tämligen omgående. För fredag eftermiddag är det firande på torget, om det blir SM-guld.

– Bussresan hem blir inte rolig om det blir förlust. Men jag tror inte jag kommer att vara bitter om vi förlorar. Jag är nöjd med att vi har kommit så här långt, faktiskt, säger Mattias.

Artikeltaggar

Färjestad BKIshockey

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.