Anrik gård och nya hus möttes på Affärslunchen

Publicerad:
Jockum Beck-Friis Jr berättade om Värmlands Säby nu och då. Foto: Magnus Carlsson

Som vanligt var det två företag som skulle presenteras under Affärslunchen på Mastmagasinet. Det ena är uppbyggt kring en anrik gård, det andra bygger nya hus i industrimiljö.

Först ut med sin presentation är Jockum Beck-Friis som bor på och driver Värmlands Säby gård sedan fem år tillbaka. Gården tillhör släkten sedan 1871, då den köptes av Gustaf Åkerhielm.

– Han var min farmors farmors far och var under några år statsminister, men det var innan vi fick allmänna val i Sverige, säger Jockum Beck-Friis.

Han berättar att Säby först om nämndes i skrift 1216, då som en del av Riseberga kloster och gjorde så fram till Gustav Vasas tid. Huvudbyggnaden fick sitt nuvarande utseende under Carl Linroths tid som ägare. Han hade blivit influerad av stämningar som rådde i Europa under 1700-talets mitt och huset stod klart 1774.

– Värmlands Säby är en udda fågel i Värmland. Man kan säga att rokoko-stilen aldrig slog igenom här, konstaterar Jockum Beck-Friis.

Gården är idag byggnadsminne och betraktas som riksintresse. Många gårdar byggdes om och till under 1800-talet, men inte Värmlands Säby.

– Den fick väl aldrig de där goda åren som andra gårdar hade, men det är vår smala lycka idag, säger Jockum Beck-Friis.

Från drygt 100 till två

Trots det sysselsatte den drygt 100 personer i slutet av 1800-talet. Idag har Jockum Beck-Friis en anställd utöver sig själv. En stor del av arealen är utarrenderad till kringliggande gårdar.

– Vi jobbar med att orientera oss i 2000-talet så att gården ska kunna bevaras och utvecklas. Vi tror att det bästa sättet att göra det är genom ett privat ägande, säger han.

Att utveckla gården till ett större turistmål tror han inte på, men de motar heller inte bort besökare som är nyfikna på gården.

Något färre besökare är det till Deromes husfabrik på Drevsta. Där har platschef Andreas Wikström jobbat sedan 2002. Han var med när Flexihus startade sin verksamhet.

– Men det gick sisådär. Sedan kom Prebo, som också gick i konkurs efter bara något år, berättar han.

Andreas Wikström har arbetat på samma husfabrik i 20 år – men i fyra olika företag.
Andreas Wikström har arbetat på samma husfabrik i 20 år – men i fyra olika företag. Foto: Magnus Carlsson

Efter tio år med Plusshus/Setra som ägare tog Derome över verksamheten 2016, vilket Andreas Wikström tycker var positivt:

– Setra hade inte investerat speciellt mycket under sina år. Derome gjorde direkt ett investeringsprogram på 15 miljoner kronor.

De kör standard och vi är flexibla
Andreas Wikström

En siffra som vid det här laget har fördubblats. Med det har det kommit krav på en motprestation, vilket var en produktionsökning. Innan pandemin var man uppe i 17 moduler i veckan. Nu är takten tolv moduler i veckan. Vilket kan översättas till sex tvårumslägenheter.

Halländska Derome är Sveriges största privatägda träföretag där husproduktion bara är ett av flera ben. En anledning till att man köpte anläggningen i Kristinehamn var att lära sig volymproduktion.

– De hade redan då fattat beslut om en helautomatisk anläggning i Värö, den är tre gånger så stor som vår anläggning, berättar Andreas Wikström.

I Kristinehamn sker handpåläggning på det mesta:

– De kör standard och vi är flexibla. Man kan säga att vi är lite testcenter åt Värö-fabriken.

Artikeltaggar

DeromeKristinehamnNäringslivVärmlands Säby

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare