Stöd, vård och omsorgsförvaltningen backar in i framtiden

Insändare
PUBLICERAD:
Nya avtalet för personalen som jobbar inom LSS upprör. Genrebild.
Foto: Naina Helen Jåma/TT
Angående uppsägningen av kombinatt-avtalet.

Att kommunen säger upp kombinatt-avtalet är övermaga men föga förvånande. Berörda tjänstemän och politiker har liten eller ingen kontakt med personalen.

Vi är reducerade till siffror i en excelkalkyl, avhumaniserade och som arbetare i ett kvinnodominerat låglöneyrke behandlas man stundom som skit under skon. Genom att personal nu ska vara på arbetet gratis nattetid och jobba ikapp timmarna dagtid hoppas överheten lösa en gordisk knut; förvaltningens personalbrist. Lägre lön, volontärarbete nattetid och försämrad möjlighet till vila mellan arbetspassen kan inte vara lösningen på dito knut.

För att locka fler medarbetare till förvaltningen måste det bli attraktivt att arbeta inom vård och omsorg. Detta görs endast genom högre löner och bättre arbetsvillkor, allt annat är befängt att tro.

Att backa in i framtiden genom att riva upp ett 30 år gammalt avtal är barockt. Eva-Lotta Lindskogs andemening är att personalen har haft det för bra och att vi ska jämföra oss med kommuner som har det sämre. Det ligger en bakvänd, otidsenlig logik i det resonemanget. Varje enskild arbetsplats och förvaltning måste givetvis sträva efter att bli sitt bästa jag.

Låt Stöd, vård och omsorgsförvaltningen bli det goda exemplet på proaktiv personalpolitik som andra kommuner kan ta efter, endast så lockar man nya medarbetare och behåller de nuvarande.

Aldrig nånsin din clown

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.