Kriget ökade intresset för totalförsvaret

Publicerad:
Kommundirektör Martin Willén, kommunalrådet Marie Oudin (M) och projektledare Sandra Strömmen berättar om sommarens totalförsvarskonferens i Kristinehamn. Foto: Magnus Carlsson

Den 14 juni kommer Kristinehamn att stå värd för en konferens om det svenska totalförsvaret. Enligt kommunalrådet Marie Oudin (M) är den en naturlig konsekvens av det initiativ Moderaterna tog inför valet 2018 och som ledde fram till att A9 ska återetableras.

– Vi kände att det fanns mer att göra, att det gick att bredda det till att också omfatta totalförsvaret, säger Marie Oudin.

Konferensen är ett led i det arbete kommunen genomför i samband med försvarsetableringen. Finansieringen sker via de välfärdspengar man fått från staten och som kommunstyrelsen under förra året avsatte till försvarsetableringen.

– Men exakt hur stor del av pengarna som satsas på konferensen har vi inte räknat fram ännu, säger kommundirektör Martin Willén.

Många av föreläsarna deltar dessutom inom sitt ordinarie arbete, vilket också påverkar kommunens nota. Martin Willén anser att det är välinvesterade pengar:

– Kristinehamn är mer än ett regemente. Vi har många företag som har direkt koppling till försvarsindustrin, men ser vi till totalförsvaret är det ännu fler som berörs. Om vi får folk att se mönstret blir det lättare att locka dem att flytta hit.

Samarbete framgång

Och i sammanhanget innebär ordet ”hit” stråket Karlstad-Kristinehamn-Karlskoga, de tre kommuner som tillsammans drev frågan om att återetablera A9 i Kristinehamn.

– Det var tack vare att vi var tre kommuner och två regioner som gemensamt drev frågan vi vann gehör hos försvarsberedningen, säger Marie Oudin.

Sedan dess har även universiteten i Karlstad och Örebro visat intresse för att vara med i samarbetet, något som ytterligare stärker arbetet med totalförsvarsfrågorna.

Civil beredskap och logistik är ett par delar i totalförsvaret där Kristinehamn har en del att bidra med. Här finns MSB:s beredskapslager, EU:s sjukvårdslager och en rad företag som är verksamma inom logistiksektorn.

– Under pandemin har vi också upptäckt delar i totalförsvaret som vi kanske inte har tänkt på, exempelvis tillgången till skyddsutrustning. Det behövs en uppväxling av totalförsvaret och då är konferensen ett bra tillfälle att diskutera de frågorna, säger Martin Willén.

Flera olika spår

Sedan planeringen av konferensen började i januari har det blivit krig i vår närhet, något som har påverkat både innehållet och intresset för konferensen.

– Oron i omvärlden har gjort att fler blivit intresserade. Just nu har vi bra 25 av 150 platser kvar, konstaterar projektledare Sandra Strömmen.

Konferensen innehåller ett gemensamt program under förmiddagen, medan den efter lunch delas in i tre olika områden; kommunikation, kompetensförsörjning samt logistik och försörjning.

– Det är tre områden som alla har utvecklingspotential, säger Martin Willén.

Artikeltaggar

KristinehamnMarie OudinMartin WillénSamhälle

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare