Varför ska man vara medlem i Svenska kyrkan?

Insändare
PUBLICERAD:
Kyrkoherden svarar på en insändare om Svenska kyrkan och medlemskap.
Foto: Mikael Lindblom
Tack Maria för din insändare i vår lokaltidning.

Som svar på din fråga så är det just det du skriver att vi utför kyrkliga handlingar såsom dop, vigslar och begravningar och för medlemmar är de tjänsterna helt kostnadsfria. Du skriver inte i din insändare vad du betalat för i samband med begravning och dop. De kyrkliga handlingarna är avgiftsfria. Däremot kan det varit så att du har fått betala för att nyttjat kyrkans lokaler, såsom församlingshem eller dylikt.

Vi erbjuder gudstjänster, körer, barn- och ungdomsverksamhet med mera. Allt det där och så mycket mer. Jag tycker att vi gör mycket, och vi gör det bra och jag är stolt över hur vi förvaltar vårt uppdrag att vara kyrka i Kristinehamn. Jag tror att de nästan 70 procent som är tillhöriga kyrkan i Kristinehamn förstår att ett samhälle utan kyrkan är ett fattigt samhälle. Därför ska du vara med i Svenska kyrkan. I kyrkans uppdrag ingår att vi är till för alla. Vi är en öppen folkkyrka och därför är alla välkomna till oss. Givetvis hoppas vi på att så många som möjligt vill vara med och dela kostnaderna för våra åtaganden och vara medlemmar i vår kyrka.

Det som bekymrar mig mest i det du skriver är det dåliga bemötande som du upplevt att du fått, när du besökt vårt församlingshem. Det bemötandet är helt oacceptabelt. Om du eller någon annan som läser det här får ett sådant bemötande hos oss, så vore jag tacksam för om ni pratar med mig eller kyrkorådets ordförande. Som jag skrev tidigare så är det inte ok och jag vill att du som besöker oss ska känna dig välkommen.

Stefan Dalevi, kyrkoherde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.