Johan Pehrson är rätt man för jobbet

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson (L).
Foto: Paul Wennerholm/TT
Med sin tydliga högerprofil kan Johan Pehrson vara precis den partiledare som Liberalerna behöver för att vinna tillbaka sina besvikna väljare.

När chockbeskedet kom att Nyamko Sabuni avgick med bara fem månader till valet var det många som tänkte att Liberalernas saga i svensk politik var all. Men kanske är Sabunis avhopp en välsignelse i förklädnad. Hon hade ju rätt i att hon inte lyckades att vända opinionen. Hennes efterträdare Johan Pehrson kan däremot ha de egenskaper som behövs.

Det bör noteras att Johan Pehrson har tillräckligt tung politisk bakgrund. Eftersom Sabuni saknade riksdagsplats är det Pehrson som har axlat den centrala rollen som gruppledare i riksdagen. Man kan säga att medan Sabuni var partiledaren i TV-rutan var Pehrson ledare i det parlamentariska arbetet. Så även om han var märkbart tagen på den första presskonferensen har Pehrson redan grepp på viktiga delar av partiledarskapet.

Men det som ger den nye partiledaren extra goda chanser att rädda kvar Liberalerna i svensk politik är hans ideologiska position. Johan Pehrson framstår nämligen som ett stabilt ankare till höger i den liberala uppställningen. Den som följt Pehrson i debatten vet att han lyfte den ökande grova brottsligheten som samhällsproblem långt innan det var politisk kutym. Han sticker fortfarande ut i frågor om brott och straff. På Twitter skrev han nyligen att medan vidrigheterna i Ukraina pågår fortsätter den inre säkerheten i Sverige att hotas. Det är inte alla politiker som har insett eller vågar uttrycka att brottsligheten i Sverige nått en nivå där den hotar den liberala demokratin.

Utöver brottsligheten har Johan Pehrson stått stabilt till höger i andra frågor som kärnkraften, Nato, och företagares villkor. En tydlig högerkandidat borde vara till fördel för Liberalerna. För det är till höger som väljarna finns.

I valet 2018 fick Liberalerna 5,49 procent av rösterna. I den vallokalsundersökning som SVT då gjorde svarade 69 procent av de som röstat liberalt att de såg sig som höger på den politiska skalan. Bara 25 procent såg sig som hemmahörandes på den vänstra planhalvan. Därför var det inte konstigt att partiet störtdök i opinionen 2019 och aldrig återhämtade sig. Jan Björklund hade gått till val på löftet om en borgerlig regering men använde mandatet för att säkra makten åt Socialdemokraterna.

Med sin borgerliga profil kan Johan Pehrson vara den politiker som räddar Liberalerna. Moderaterna får räkna med att släppa en och annan väljare. Det finns en grupp högerliberala som idag tänker rösta på Moderaterna men som egentligen tycker att det partiet är lite för marknadsinriktat och otydligt på till exempel skolområdet. Moderaterna lär dock kunna leva med tappet om det ger ytterligare några procent till det blå blocket i ett val som spås bli mycket jämnt.

Johan Pehrsons stora uppgift blir därför att undanröja alla tveksamheter. Ingen väljare får hysa tvivel om att en röst på Liberalerna verkligen är en röst för regeringsskifte.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.