Hoppa till huvudinnehållet

Att gömma äggen är viktigare än innehållet: ”Enkla vinster är inte värda något”

Publicerad:
Att leta påskägg ska inte vara enkelt.
Att leta påskägg ska inte vara enkelt. Foto: Lise

Är du den sortens person som ger bort ett påskägg fyllt med godis? Då gör du fel. Helt fel. Ägget ska gömmas. Om man inte ägnat orimligt lång tid åt att leta efter eländet har man helt enkelt inte förtjänat något påskgodis, det är sedan gammalt.

Enkla vinster är inte värda något, inte i min värld i alla fall. Inte i min familjs heller verkar det som.

Det finns de som gömmer påskägg. Sedan finns det de som GÖMMER påskägg, jag misstänker på goda grunder att min släkt befinner sig på ytterkanten i den skalan.

Om man tror att man kan lägga ägget bakom en kudde i soffan så tror man fel. Om man inte har behövt silvertejp, verktygslåda eller byggplast har man inte gjort jobbet klart. Ju jävligare, desto bättre är mottot.

Det värsta kanske var när vi skruvade isär vattenbehållaren i toastolen och lindade in ett påskägg i plast och sänkte ner i vattencisternen.

Ett år plockade vi bort fronten på pianot och lirkade in ett påskägg bakom strängarna. Brorsan som var rättmätig ägare till pianot surade och gnällde. Han hävdade att vi skulle ge tusan i hans instrument. Det ignorerade vi så klart.

Storasyrran råkade illa ut ett år när vi plockade ut pappersrullen ur torky-behållaren i deras kök och lindade in ägget i papper och stoppade tillbaka och låste. Det tog ett tag innan hon hittade ägget.

Å andra sidan jävlades hon med en av sina söner när han var tonåring genom att stoppa in ägget under blusen och på så sätt fick ett tredje – och våldsamt oproportionerligt – bröst.

Vi hånade honom grundligt när han försökte låtsas som att han inte såg spektaklet. Finns det något kuligare än generade tonåringar?

Det värsta kanske var när vi skruvade isär vattenbehållaren i toastolen och lindade in ett påskägg i plast och sänkte ner i vattencisternen.

Vi är lite snällare mot de yngre barnen. Att förvänta sig ingenjörskonster av småttingar är taskigt, till och med i min släkt. Men det betyder inte att vi låter bli att jävlas helt och hållet. Men tonåringar, de är lovligt byte.

Dottern – som inte är världsbäst på att städa – hittade förra året till slut påskägget i städskåpet, ett utrymme vi faktiskt inte trodde att hon visste fanns.

Sonens ägg hade vi ett år lagt i en plastpåse och hängt ut genom fönstret på utsidan av huset.

Var äggen kommer att gömmas i år är än så länge en hemlighet. Men en sak är alla fall säker, vi drar oss inte för att skruva upp svårighetsnivån.

När vår utbytesstudent undrade vad folk har påskägg till tittade dottern på henne med häpnad. ”Man gömmer dem så klart, gömmer dem skitsvårt”. Betrakta påskhandsken som vederbörligen kastad.

Artikeltaggar

GodisKrönikorPåsk

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.