Brand i batterilager – VMA utfärdat

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kraftig rökutveckling från brand på batterilager i Karlskoga, under natten till måndag.
Foto: Susanne Oldenburg
En brand utbröt inne på en avfall- och återvinningsanläggning i Karlskoga under natten till måndag.
I samband med branden hördes smällar i närområdet och ett VMA utfärdades till följd av den kraftiga rökutvecklingen från branden.
– Det rör sig om giftrök, förklarade Marko Heikkinen, insatsledare på Bergslagens räddningstjänst.

Larmet om en brand vid Botorpsvägen/Magasinsvägen kom in till SOS Alarm klockan 01.24. Enligt de första uppgifterna från Räddningsregion Bergslagen ska det ha rört sig om en relativt omfattande brand i ett batterilager, med kraftig rökutveckling.

Ett VMA utfärdades. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster samt ventilation.

Vid 07.23 meddelade SOS Alarm att faran bedömdes vara över och att restriktionerna gällande VMA upphört.

Inledningsvis arbetade räddningstjänstens styrkor från Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn och Vintrosa med yttre släckning samt begränsning av branden. Man hade bland annat hjälp av en hjullastare på platsen.


Även polisen larmades ut till platsen med flera patruller. Inledningsvis fick de bistå räddningstjänsten med bland annat avspärrningar.

– Det har varit en del smällar som hörts i samband med branden, och vi har fått en del inringningar från allmänheten, säger Ola Olsson, vakthavande befäl hos polisen i region Bergslagen.

Vid 07-tiden var det fortfarande viss rökutveckling från de påsar batterierna förvarats i.
Foto: Anders Hestad

Vid 04-tiden rapporterade räddningstjänsten in att läget stabiliserats och en dryg timme senare kunde man skala ned något på insatsen.

Strax efter klockan 06 fanns två enheter kvar på platsen, enligt Marko Heikkinen, insatsledare på Bergslagens räddningstjänst. Då fick de hjälp av en hjullastare som flyttade närliggande batterier bort från branden.

Räddningstjänsten bevakade branden i stället för att släcka den.

Varför inte?

– Vi vill inte ha ner släckvatten i marken eller i några vattendrag eftersom det handlar om litiumbatterier. Det är mycket giftigt, säger Marko Heikkinen.

Vet ni hur branden startade?

– Nej. Men batterierna ska ha varit förvarande i några stora påsar.

Marko Heikkinen vid Bergslagens räddningstjänst.
Foto: Göran Persson

Enligt Marko Heikkinen kommer det antagligen vara en viss rökutveckling från platsen under större delen av dagen.

Ingen person uppges ha kommit till skada, men Marko Heikkinen betonar att röken är farlig.

– Det rör sig om giftrök och det är ingen trevlig rök att dra i sig. Känner man obehag ska man kontakta sjukvården direkt, säger han.

Allmänfarlig vårdslöshet

Polisen uppger att det har upprättats en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi kommer att spärra av när räddningstjänsten är klara med eftersläckning, och så får vi göra en koll när det har svalnat, säger vakthavande befäl Ola Olsson.

Polisen kommer även att genomföra en brottsplatsundersökning så fort det är möjligt under dagen.

Vid 08.45 var räddningstjänsten kvar på platsen med en bil och två brandmän för bevakning av platsen under dagen.

– Branden får helt enkelt brinna ut och det ryker inte så mycket längre, uppger svarande för larmcentralen vid Bergslagens Räddningstjänst.

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.