Hoppa till huvudinnehållet

Salmonellafall i Sverige kopplas till kinderägg – flera produkter återkallas

Publicerad:
Genrebild på kinderägg.
Genrebild på kinderägg. Foto: JONAS EKSTROMER

Fyra fall av salmonella, kopplade till Kinderprodukter, har upptäckts i Sverige. Det uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Totalt har 125 fall av magsjukdomen konstaterats i Europa, varav fyra är i Sverige.

De har kopplats till produkter som framför allt sålts i Storbritannien och Irland, men också i Belgien, Frankrike och Tyskland.

Den som upplever symtom ombeds vända sig till vården. Det kan röra sig om magkramper, feber, diarréer och i vissa fall kräkningar.

– Livsmedelsverket följer frågan nära. Vi vet ännu inte om och i vilken omfattning det skulle kunna finnas produkter från den belgiska fabriken på den svenska marknaden. Vi räknar med att få veta mer inom kort, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Under onsdagen gick Livsmedelsverket ut med ytterligare information om att Ferrero kommer att återkalla fyra produkter som sålts i svenska butiker, eftersom de skulle kunna innehålla salmonella.

– Den som har dessa produkter hemma bör inte äta dem. Ferrero uppmanar till att behålla produkten och kontakta deras konsumentteam, säger Mats Lindblad.

Det rör sig om:

• Kinder Surprise 20g och Kinder Surprise 20g x 3-pack i Sverige med Bäst före-datum mellan 26 juni 2022 och 7 oktober 2022

• Kinder Mini-ägg med Bäst före-datum 21 augusti 2022

• Kinder Surprise Maxi 100g med Bäst före-datum 20 april 2022 och 21 augusti 2022

• Kinder Schokobons med Bäst före-datum mellan 25 maj 2022 och 19 augusti 2022

Det går att följa Livsmedelsverkets uppdateringar kring salmonellafallen på deras hemsida.

Artikeltaggar

GodisSamhälleSverige

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.