Hur står det till med ledarskapet, Annie Lööf?

Ledare
PUBLICERAD:
Det finns kritik mot toppstyrning inom Centerpartiet.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Minns ni kampanjen ”Nytt ledarskap för Sverige”? Det var Centerpartiets slogan inför valet 2018. Annie Lööfs ledarskap framställdes som något nytt och fräscht. ”Framåt”.

Nu pratas det igen om Centerpartiet och ledarskap, men av andra skäl. Tidningen Aftonbladet rapporterar i en artikel (30/3) om hur runt 15 medarbetare bara under senaste halvåret har sagt upp sig från partikansliet. Några av de som lämnat berättar om en kaotisk miljö där de anställda behandlas dåligt. Flera medarbetare ska också ha sjukskrivit sig på grund av arbetsmiljön.

Partisekreteraren Michael Arthursson vill dock inte kännas vid några problem. Han menar att arbetsmiljön generellt är god och att man får räkna med viss personalomsättning. (Aftonbladet 30/3)

Som läsare lämnas man dock med känslan av att något inte står rätt till i Centerpartiets topp. I Aftonbladets artikel talas om en trojka som styr allting. Ska man tro på ryktesspridningen är det förutom Annie Lööf, och Michael Arthursson också partiets ekonomisk-politiske talesperson, Martin Ådahl som avses.

Uppgifterna om toppstyrning kastar nytt ljus över de många politikeravhopp som skedde under 2021. Då meddelande bland andra vice ordförande Anders W Jonsson, ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström, jordbrukspolitiske talespersonen Kristina Yngwe, utbildningspolitiske talespersonen Fredrik Christensson och riksdagsledamoten Magnus Ek att de inte ställde upp för omval. Avhoppen innebär en rejäl åderlåtning av riksdagsgruppen. Ingen angav visserligen missnöje som skäl. Men i efterhand är det svårt att inte tolka avhoppen som ett första varningstecken om att något stod fel i partiets ledning.

Tajmingen är dålig. Just nu hade svensk politik behövt ett fungerande Centerparti. Kriget i Ukraina, sanktionerna och de ökande spänningarna har lett till en situation där vi ser ut att få chockhöjda priser på mat till hösten. Samtidigt har vi regelverk och skatter som får svenska bönder att lägga ned sina jordbruk. Lantbrukarnas situation är med andra ord en mer akut politisk fråga än vad den varit på en mansålder. Men Centerpartiet lyckas inte hitta någon roll att spela. Trots att partiet i praktiken bär upp regeringens maktställning lyckas man inte göra skillnad.

Det för oss tillbaka till ordet ledarskap. Att tunga företrädare lämnar och att personalen mår dåligt säger något om hur det egentligen står till med ledarskapet i Annie Lööfs Centerparti. En rörelse som historiskt vuxit fram underifrån håller inte för att toppstyras. Och ett ledarskap som inte lyssnar, inte erkänner problem och inte reagerar när människor mår dåligt känns vare sig nytt eller fräscht. Då är det inte konstigt att de politiska resultaten uteblir. Med risk för att låta som en valaffisch: Centerpartiet behöver ett nytt ledarskap.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.