Hoppa till huvudinnehållet

Covidnytt: Regionen tar helt över egenprovtagningen

Publicerad:
Allt i hanteringen av egenprovtagning av covid-19 sker nu via den svarta lådan.
Allt i hanteringen av egenprovtagning av covid-19 sker nu via den svarta lådan. Foto: Region Värmland

Provtagningsstationer, ombud på apotek och hemleverans för egenprovtagning av covid-19 försvinner.

Istället ersätts det av lådor.

Den 1 april tar Region Värmland över hela kedjan i hanteringen av egenprovtagningen.

Många av momenten i kedjan av ett coronatest sköttes tidigare av externa parter. Du kunde besöka en provtagningsstation och få ett provkit, eller också hämta ett på apotek. Även analysen av provet skedde på ett externt laboratorium.

Men nu är det slut med det.

– Det finns fortsatt goda möjligheter att testa sig för den som behöver, men det sker nu i en mindre skala och är anpassat utifrån det flöde vi har i dagsläget, säger Charlotta Nelsson, samordnare för provtagningen i Värmland.

I lådorna, som nu ersätter, kommer man både att kunna hämta och lämna provkit. Sedan registrerar man själv provet via 1177.se med hjälp av e-legitimation. Det går också bra att boka provtagning via vårdcentral om man exempelvis saknar e-legitimation.

Information om vilka platser lådorna står på och när de är tillgängliga finns på 1177.se.

Artikeltaggar

CoronavirusetPandemiRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.