Utbytesstudenten Anne-Sophie trivs i Kristinehamn: ”Fått den bästa värdfamiljen”

Publicerad:
16-åriga Anne-Sophie Schütz, studerar på Brogårdsgymnasiet och är utbytesstudent från Tyskland. Foto: Madeleine Sandström

16-åriga Anne-Sophie Schütz är utbytesstudent från Tyskland.

När hon flyttade till Sverige för mer än ett halvår sedan kunde hon i stort sett ingen svenska. I dag pratar hon flytande.

– Min värdfamilj har hjälpt mig otroligt mycket med språket, säger hon.

Anne-Sophie Schütz kommer från Thüringen, som ligger i mellersta Tyskland. Hon är född i den lilla byn Tambach-Dietharz, som har en befolkningsmängd på lite mer än 4 000 invånare.

Under Anne-Sophies uppväxte åkte hennes familj ofta utomlands till olika länder i Europa. När de besökte Norge blev det en tripp över till Sverige.

– Min familj blev väldigt förtjusa i den svenska naturen och landet. Vi åker ofta längre upp i landet till Höga kusten. Vi åker nästan hit varje år, eftersom min familj älskar Sverige, säger hon.

Att resa och upptäcka språk är något som Anne-Sophie har varit intresserad av i flera år. När hon gick i årskurs åtta i Tyskland 2018, var hon utbytesstudent i Frankrike i tre månader.

– Det var roligt och jag bodde Saône (Doubs), som också är en liten by. Jag lärde mig franska där väldigt snabbt, säger hon och berättar att hon fick mersmak på att var utbytesstudent.

Annat skolsystem

Skolsystemet i Tyskland är inte uppbyggt på samma sätt som i Sverige. I den regionen som Anne-Sophie kommer från kan eleven efter årskurs fyra välja om hen ska studera på gymnasium eller teoretisk utbildning (regelschule).

Anne-Sophie valde att studera på gymnasium i åtta år, som motsvarar femte klass på mellanstadiet, högstadiet och tre år på gymnasiet.

När Anne-Sophie väl hade läst ett år på gymnasiet längtade hon efter att studera utomlands ett år. Valet på vilket land hon skulle välja var ganska enkelt och självklart för henne.

På några veckor lärde sig Anne-Sophie svenska. I dag talar hon flytande svenska.
På några veckor lärde sig Anne-Sophie svenska. I dag talar hon flytande svenska. Foto: Madeleine Sandström

– Jag ville göra ett mitt utbytesår i Sverige, så jag vände mig till den organisationen i Tyskland som tar hand om utbytesstudenter.

Anne-Sophie berättar att det är många elever från olika länder i Europa som söker sig till de Skandinaviska länderna, men att det inte finns lika många värdfamiljer som efterfrågas.

– Inte ens hälften av utbytesstudenterna får värdfamiljer i Skandinavien. Jag satt hemma varje dag och väntade på beskedet om min organisation skulle hitta en värdfamilj åt mig. Det var inte självklart att jag skulle få åka iväg.

”Luften gick ur”

Under tiden Anne-Sophie väntade rullade vardagen på. En dag när hon hade lektion i klassrummet pep det till i telefonen och hon hade fått ett mejl i inkorgen.

Jag hade aldrig träffat dem innan, och nu skulle jag flytta hem till dem.
Anne-Sophie Schütz

– Det stod att organisationen hade hittat en värdfamilj. Då var det som om luften gick ur mig. Jag reagerade högt och jag såg att de andra klasskamraterna tittade på mig, eftersom jag började skaka av glädje, berättar hon glatt.

Dagen därpå ringde Anne-Sophie och pratade med sin nya värdfamilj i Kristinehamn.

I augusti flög hon från Frankfurt till Stockholm för att möta sin nya familj.

– Jag hade aldrig träffat dem innan, och nu skulle jag flytta hem till dem. Vi klaffade direkt med varandra och vi har jättekul tillsammans och skrattar mycket.

Anne-Sophie delar flera gemensamma intressen med sina värdföräldrar Adina Schnelzer och Magnusson och Patrik Magnusson, som driver Kristinehamns Karateförening.

– Karate är jättekul. Jag hade hållit på med det innan jag träffade Patrik och Adina. Mina värdföräldrar har berättat för mig att de inte hade tänkt att vara värdfamilj först, men efter ett gemensamt fika med deras barn bestämde de sig. Jag har fått den bästa värdfamiljen på jorden, tycker jag.

Åker skidor

Utöver karaten delar även Anne-Sophie ett annat sportintresse med den svenska familjen.

Hon är väldigt intresserad av språk och tycker om att vara ute och resa.
Hon är väldigt intresserad av språk och tycker om att vara ute och resa. Foto: Madeleine Sandström

– Vi åker skidor tillsammans. Jag har varit med dem till Säfsen flera gånger. Jag känner mig verkligen som en i familjen. Det känns som jag har två familjer en här i Sverige och en hemma i Tyskland.

För att Anne-Sophie lättare skulle lära sig det svenska språket har hon sett på mycket Disneyfilmer och pratat mycket svenska med sin värdfamilj.

Jag har fått den bästa värdfamiljen på jorden, tycker jag.
Anne-Sophie Schütz

– Jag kunde i stort sett ingen svenska när jag kom hit. Jag hade läst en liten kurs i Tyskland, men där fick jag bara lära mig ungefär två meningar. När jag skulle börja skolan pratade jag bara engelska med mina klasskamrater.

Efter ett par veckor ville Anne-Sophie tala svenska i skolan. I dag läser hon böcker på svenska.

– Att läsa på svenska går ungefär lika bra som att läsa på tyska. Jag tänker på svenska nu också, så när jag ringer mina föräldrar kan de komma på mig att jag pratar svenska med dem, säger hon och skrattar.

Ska fira midsommar här

I juni slutar Anne-Sophies att studera på Brogårdsgymnasiet.

– Jag har hittat många nya vänner. Jag kommer att sakna dem. Jag kommer att sakna min svenska familj också.

När Anne-Sophie har slutat skolan kommer hon och hennes familj att fira midsommar i Sverige för första gången tillsammans med hennes värdfamilj. Sedan blir det en semester i Norge innan hon flyttar tillbaka till Tyskland.

Anne-Sophie åker skidor i Säfsen.
Anne-Sophie åker skidor i Säfsen. Foto: Adina Magnusson

– Min värdfamilj och mina föräldrar har aldrig träffats men de har Facetimeat. Det kommer bli spännande att fira midsommar. När jag kommer tillbaka till Tyskland, kommer min värdfamilj att hälsa på för att se var jag bor.

Hur kommer du att ta tillvara på den sista tiden i Sverige?

– Jag kommer att njuta. Jag vill uppleva våren. Jag vill att det ska fortsätta att gå bra i skolan och få godkänt i alla kurser. Framöver ska jag åka till Dalarna med andra utbytesstudenter i Sverige. Det ska bli kul.

Jag kommer att fortsätta att äta fika när jag flyttar tillbaka.
Anne-Sophie Schütz

”Fortsätter att fika”

Det finns en sak som hon kommer att ta med sig när hon kommer tillbaka till Tyskland.

– Jag kommer att fortsätta att äta fika när jag flyttar tillbaka. Vi äter inte så mycket fika i Tyskland. Jag har lärt mig att baka kanelbullar och baka svenska småkakor. Det är gott.

När Anne-Sophie Schütz börjar tvåan på gymnasiet till hösten kommer hon att läsa med elever som är ett år yngre än henne, eftersom det räknas som ett sabbatsår i Tyskland när man har utlandsstudier.

– Det gör ingenting att det blir så. Jag har lärt mig hur man skaffar nya vänner, avslutar hon glatt.

Artikeltaggar

BrogårdsgymnasietKristinehamnKristinehamns karateföreningMänskligtSkola och utbildningTysklandUtbytesstudent

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare