Hoppa till huvudinnehållet

Lena, 58, byter karriär: ”Ju äckligare desto bättre”

Publicerad:
Lena Karlsson Brostedt satsar på ekologiska produkter i sitt sortiment.
Lena Karlsson Brostedt satsar på ekologiska produkter i sitt sortiment. Foto: Maiken Kettil Schough

Efter 24 år på arbetsförmedlingen byter Lena Karlsson Brostedt från att ha ett jobb till att nu ha två. Under ett år har hon läst en distansutbildning till medicinsk fotterapeut samtidigt som hon har arbetat heltid. Var tredje helg har hon åkt till Stockholm för praktiska delmoment. Att det blev fotvård är lite av en slump.

– Jag tänkte bli massör men så tänkte jag, 57 år och bli massör, det kommer jag inte palla. Så började jag tänka, vad är det viktigaste vi har på kroppen? Jag började leta och hittade utbildningen på Axelssons som gjorde det här på distans, säger Lena.

Utbildningen som hon syftar på är medicinsk fotvård vilket är en yrkesutbildning som ges av Axelssons Institute.

I härligt mörkrosa arbetskläder tar Lena emot i sitt behandlingsrum på Kristinehamns Arena. Rummet är ljust och fräscht och Lenas fotvårdsinstrument ligger prydligt i skåp och lådor.

– Jag satte precis upp min skylt på dörren, säger Lena.

Under flera år har hon varit instruktör på Kristinehamns Arena och hon känner alla som arbetar här.

– Det bästa här är att alla som jobbar här är så trevliga.

Beslutet att arbeta med medicinsk fotvård gick snabbt.

Inga platser

– Det var nog inte så genomtänkt. Pang, tjong sa det. När jag ringde Axelssons sa de att ”nä, vi har inga platser kvar”, berättar Lena.

Någon reservplatslista hade inte utbildningen utifall att någon hoppade av men Lena propsade på att de skulle ta hennes nummer utifall att.

– Några dagar senare ringde de och frågade om jag var synsk. Då hade någon hoppat av och en plats blev ledig.

Den närmaste tiden kommer att vara en övergångsperiod för Lena. Nu i början av mars drar företaget igång men hon jobbar fortfarande på arbetsförmedlingen.

– Jag slutar 25 april sen börjar jag en tjänst på Kristinehamns kommun på 80 procent. Det är ett jättespännande projekt. Det kommer att bli suveränt bra att göra det här parallellt, säger Lena.

Företaget smyger hon igång redan nu för att bygga en kundbas men att den nya tjänsten och företaget bara ska vara på 100 procent har hon inga illusioner om.

Lena Karlsson Brostedt förbereder en bricka med de verktyg som behövs för ett kundbesök.
Lena Karlsson Brostedt förbereder en bricka med de verktyg som behövs för ett kundbesök. Foto: Maiken Kettil Schough

– Snarare 120 procent. Det är nog risken, säger Lena och skrattar.

För många är fötterna något en kroppsdel med hög äckelfaktor men det är långt ifrån ett bekymmer för Lena.

– När man har kommit in i detta då är det nästan att ju äckligare desto bättre. För då är det mer intressant. Att få ett par vanliga fötter som bara behöver filas lite det är inte samma utmaning, berättar Lena och tillägger:

– Det roliga är att kunna hjälpa någon som har problem med fötterna. Då är det riktigt kul.

Långt till pension

Att jobba med medicinsk fotvård är en långsatsning för Lena. Nu har hon blivit 58 år men har inga planer på att gå i pension än på länge.

– Kvinnan som jag köpte mycket av utrustningen till företaget av var 75 år och skulle gå i pension.

Sitt företag har hon passade nog döpt till Lena Fötter och mjuka händer. Men det är inte det första företag som funnits vars namn varit Lena Fötter. Lena pekar på en tavla som hänger på behandlingsrummets ena vägg.

– Den fick jag av Susanne Werme som också arbetar med medicinsk fotvård, och den har hängt hos det företaget som hette Lena Fötter.

Tavlan föreställer en målad scen från medeltiden där en person får hjälp med sina fötter.

– Verktygen är lite annorlunda nu, konstaterar Lena

Hennes mentor

Mycket av det som har hänt i företaget har skett lite av en slump. Som hur hon fick sin mentor.

– Susanne Werme som har varit min mentor kom jag i kontakt med via en vän som hade varit hos Susanne. Hon hade sagt att hon önskade att fler sysslade med medicinsk fotvård för att hon hade så mycket att göra. Då sa min vän att ”jag vet en som du borde träffa”, berättar Lena.

Susanne Werme blev Lenas mentor som hon skattar mycket högt. Lena har fått följa Susanne i sitt arbete bland annat i att åka ut till äldreboenden.

– Utan henne hade jag fått chocken. Hon är så duktig och så bra med de äldre. Så jag är så tacksam. Vilken människa! säger Lena.

Fötterna är för många människor ett problemområde som av olika anledningar gör att de göms undan.

– Vissa väntar väldigt länge med att göra något åt sina fötter för att de skäms. Jag har en bekant som inte visat sina fötter utan strumpor på flera år. Inte ens för närstående. Den personen har jag arbetat med och till sommaren kommer hen att gå med bara fötter i sandaler, berättar Lena.

Lena slutar i april efter 24 år på arbetsförmedlingen.
Lena slutar i april efter 24 år på arbetsförmedlingen. Foto: Maiken Kettil Schough

Enligt Lena handlar det om att få alla människor att känna sig bekväma.

– Man måste lyssna på människor. Lyssna in kunden. Är man känslig så behöver man vara varsam eller är man är kittlig så kanske greppet ska vara fastare, säger Lena.

Lena älskade utmaningen att plugga och gillar att grotta ned sig och att följa alla de regler som hör medicinsk fotvård till. Men allt var inte lekande lätt under utbildningen.

– Det tuffaste var att läsa in utbildningen till undersköterska, medicin ett och två. Det är för att få full förståelse för hur anatomin fungerar.

Men hon ler när hon säger det och det märks att hon verkligen tycker att hennes nya jobb är kul.

– Det är viktigt att ha kul oavsett om du sorterar reklam eller vad du än gör. Då kan man göra det till en tävling där man ska var bäst, säger Lena.

Artikeltaggar

FöretagandeFriskvårdNäringsliv

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.