Var skulle annars en så viktig överenskommelse hanteras?

Insändare
PUBLICERAD:
Centerpartiets Jane Larsson och Anders Ölmhult svarar Liberalerna.
Svar till Liberalernas insändare i NKP 20220202. Intressant, att just Liberalerna, kommenterar att vårt svar till signaturen ”Vuxen i rummet” är korrekt.

Beträffande Liberalernas Ewa Wiklander och Eric Hesselius påpekande till Jane Larsson C, att tala väl om parterna i politiken och om brutna löften, anser vi att denna erinran, vår uppfattning, är en verklighetsförvrängning och borde inledningsvis ligga till grund för Liberalernas egen självrannsakan.

20180531 På Broängsmötet med cirka 100 besökande, gav M, C, L och SD tummen upp, som ett ja, på moderator Lars Blomkvist direkta frågor, gällande Bävafrågorna enligt nedan.

1. Att kopiera Bäva som nu finns på många platser i Sverige.

2. Att omgående starta flera Bäva-byggen/ombyggnationer helst i markplan, i Kristinehamns kommun.

3. Att bygget/ombyggnation från början anpassas till tre avdelningar/enheter/fördelat på seniorboende, trygghetsboende och särskilt boende, enligt den specifikation som anges i Bäva-opinions broschyrblad.

4. Att boendet planeras för cirka 35 personer. Där samtliga boende har tillgång till parboende, nära park/trädgårdsmiljö, SPA, solrum, bastu och restaurang med fullständiga rättigheter, med tillhörandes förutsättningar för daglig samvaro och trivselkvä̈llar när man så önskar, med nära och kära.

5. Att Bäva-boendet drivs genom intraprenad.

Jane Larsson C, med tummen upp, svarade ja på frågorna och kämpar nu vidare för Bäva-konceptets genomförande.

Ewa Wiklander, Liberalerna med tummen upp! Hur skall vi idag tolka denna markering?

20181108 blev det ett nytt ledarskap för kommunen med Kristinehamnssamverkan M, C, L, MP och KD. I en ”skriftlig överenskommelsen” finns bland annat Bäva-konceptet med som en ”prioriterad fråga att formaliseras genom uppdrag till verksamheten och uppföljning av den”.

Värt att veta att Liberalerna bedömer ”en påskriven överenskommelse” är bara nu en ”lista över frågor”?

Vår uppfattning, i Centerpartiet var att Bäva-konceptet skulle implementeras i den nybildade äldreomsorgsnämnden.

Eller vart skulle annars en så viktig överenskommelse hanteras?

Ni ifrågasätter vad som Centerpartiet har drivit i nämnden gällande Bäva-konceptet, och hänvisar ändå till flera brev gällande Bäva, som behandlats där.

Glömmer ni att Bäva-konceptet fanns med som en Centermotion 20170516?

Dessutom har ni missat att Bäva Opinion överlämnade cirka 900 namnröster för en bättre äldrevård till äldreomsorgsnämnden 13 maj 2019.

Bäva Opinion har dessutom varit med på nämndmöten.

Helt otroligt att Liberalerna inte uppfattat att Bäva-konceptet drivits i äldreomsorgsnämnden.

Om nu Liberalernas företrädare visade tummen upp, för ja till Bäva-frågorna, enligt ovan. Vad har då Liberalerna gjort, i äldreomsorgsnämnden, för att visa att tummen upp, var det ett ärligt svar ja, till Bävafrågorna.

När det gäller lunchen, delar vi inte er uppfattning om att alla problemen, skall gå före och utesluta en värdig utveckling av den viktiga lunchen.

Se utredningen ”Prio mat” på Youtube! Tillagningskök med speciell kökspersonal, flera maträtter att välja på. Då blir det mycket lite mat som kastas. Maten skall också kunna intagas i social samvaro, gärna som på Tubberödshus, med personal, nära och kära.

Se ”Livet på Tubberödshus” och ”Kungsljuset, Borlänge” på Youtube. ”Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, som mötesplatser och som kulturbärare.

Matvanorna har stor betydelse för både hälsan och miljön. En näringsriktig lunch som hamnar i magen, är extra viktig för äldre som inte äter så bra.

Märkligt att Liberalerna endast kritiserar företrädare för Bäva-konceptet och inte vad Bäva-konceptet innehåller.

Förslagsvis kan vi fortsättningsvis debattera politiska sakfrågor gällande Bäva-konceptets för- och nackdelar eller så anser vi att denna debatt avslutad.

För Centerpartiet

Anders Ölmhult, Ordförande Centerpartiet

Jane Larsson, Kommunalråd, 1:e vice ordförande kommunstyrelsen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.