Hoppa till huvudinnehållet

Drömmen om Gottbol -drömmen om landet

Publicerad:
Gottbol och villaplanerna där engagerar,
Gottbol och villaplanerna där engagerar, Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag bor sedan 18 år tillbaka i Rudskoga. Här hittade vi vårt paradis. Mitt i naturen, tystnaden och lugnet vi kände här var något vi hade längtat efter. Grannar har vi javisst! Ett hus här och ett hus där, det gör att man kan andas och ändå inte känner sig ensam.

Jag är en person som alltid försöker att se och förstå alla sidor av olika händelser, väger och mäter allas argument. Så också i frågan om det planerade husbygget vid Gottbol. Som vanligt finns det både för och nackdelar. Jag ser att man från Skagerns fastigheters sida verkligen försöker att ge en positiv bild av att bygga 20 villor där. Man har tänkt till, och planerar till exempel lägre hus för att inte förstöra utsikten för befintliga, man vill förbättra för badgäster med riktiga toaletter och bättre parkering. Det är bra att man tittar på vad man kan göra för att ta hänsyn till boende och badgäster.

Företaget värnar om Rudskoga som bygd. Jag undrar vilken typ av bygd? När jag tänker på Rudskoga så är det landsbygd. För mig är det hus och gårdar på landet med ”luft” mellan husen. Det var just därför vi flyttade hit för att kunna se skogen fälten, räven som jagar sork på fältet, rådjuren och älgarna som betar utanför. Det var inte de andra husen vi ville se när vi tittade ut genom fönstren som det blir i ett villakvarter i stan. Bygget vid Gottbol är för mig ett villakvarter. Jag vet inte men jag kan tro att det de närboende har samma tankar som jag om vad som är att bo på landet. Dvs. att ha luft mellan husen. Platser de har valt att bo på för att det är långt mellan husen.

Jag skulle gråta om vårt gärde skulle exploateras och bebyggas av 20 villor. Ja, jag skulle bli tvungen att flytta härifrån. Självklart är att det är bra att det finns möjligheter till att bygga hus i Rudskoga för att värna om skolan, (affären finns ju inte kvar så den går ju inte att ”värna om”), men man har tappat poängen av vad landsbygd är för något. Jag skulle hellre se att man bygger enstaka villor här och där, samt att ni i Rudskoga som har hus som står tomma säljer dem till intresserade som vill ta hand om gamla hus.

Fast det blir inte lika ekonomiskt som Skagerns fastigheter skriver. Det är klart att som entreprenör är det ju pengar som styr, så jag undrar vilket som styr mest, värnar Företaget om Rudskoga som bygd eller är det ekonomi som styr?

Anne Magnusson

Boende rasar över nya villakvarteret: ”Fick läsa om det i tidningen”Planchefen om villaplanerna: ”Vi har försökt att stilla de boendes oro”Varför bryr sig så få politiker om hotet mot Gottbol?Skagern Fastigheter: ”En dröm att få bygga i Gottbol”Bråkande Gottbolsbor - bygden behöver utvecklingLänsstyrelsen om Gottbol: ”De har gjort fel”

Artikeltaggar

GottbolInsändareRudskoga