Hoppa till huvudinnehållet

Bråkande Gottbolsbor - bygden behöver utveckling

Publicerad:
Gottbol är i fokus och de villaplaner som finns där.
Gottbol är i fokus och de villaplaner som finns där. Foto: Maiken Kettil Schough

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Det kommer att bli bråk. Här skapas ett konfliktområde”. Så sammanfattar några Gottbolsbor planerna att ge förnyelse och nytt folk i Rudskoga.

Det är beklagligt att en liten högröstad bråkstakeklick försöker hindra det mest välbehövliga i Rudskoga - nya hus - nytänk - nytt folk i bygden - utveckling.

Senast något positivt hände i Rudskoga var när Bengt Lindqvist och Karl Andersson byggde särskilt boende och en massa lägenheter i Skottlanda. Det ledde verkligen till förnyelse i trakten och en massa positiva följdeffekter.

Rudskoga, och inte minst Grunnebacka skola, står just nu i ett vägval. Att sakta dö sotdöden, utan skola, utan affär, utan allmänt kommunikationsmedel, en halvt nerlagd hembygdsförening - eller - nytänk och utveckling!

För de som har badat på Gottbols fina sandstrand - de vet att när man ligger på stranden så syns ingenting av gärdena eller vägen västerut. Endast en brant strandkant och himmel. Ingen kan störas av bebyggelse även i fortsättningen när man badar.

Gottbolsborna för fram det ena nödargumentet efter det andra. Ett är att inte bygga på åkermark. Den marken har inte använts till något vettigt på väldigt många år, så den ytans bidrag till världssvälten kan vi bortse ifrån.

Jag bor också ganska nära Gottbol, men på grund av att dessa personer vill bråka, de skäller på folk, och tror sig kunna avgöra bygdens framtida utveckling, så är det bäst att vara anonym. Jag vill i alla fall se en mycket större utveckling av Rudskoga, och det lär väl bli ett väldans bråkande på de här personerna när det går upp för dem att en rad LIS-områden är klubbade och planerade i kommunens nya ÖP för mycket större exploatering av Rudskogas Skagernstränder.

Heder åt en framsynt planeringsavdelning och klarsynta politiker som vågar sätta ner spettet i Rudskoga och se till att ytterligare bygdeutveckling kommer till stånd!

Tystad i grannskapet

Svar direkt

Nu svarar jag med Gottbolsbornas tillåtelse och liksom de har jag inget behov av att vara anonym. Och liksom de vill jag hålla god ton.

Din insändare är full av osakligheter och påhopp som jag inte orkar bemöta i detalj.

Har du missat att vi alltid har jobbat hårt för att utveckla Rudskoga och hålla det levande? Du har ju inte ens koll på hur många ungdomar som bosätter sig här. Det stannade inte vid Bengts och Kalles insats i Skottlanda, ett brett förankrat projekt, utan mycket hårt arbete har följt på det. Men annars skulle du inte ha fiber, gymnastikhall, skolan kvar, välskött elljusspår eller cykelväg, till exempel. Visa respekt för dina grannar som jobbar för bygden. Tre bra lanthandlare inom 15 min finns och Hembygdsföreningen sover inte. Hört talas om corona?

Men nu gäller det Gottbol! Att kalla Gottbolsborna för en bråkstakeklick och att de skäller på folk är ett rent oförskämt påhopp. Där får du komma med bevis!

Nödargument, säger du. Fakta säger vi. Din kunskap om åkerjordens pågående förstörelse är grund. Att Gottbolsskiftet inte odlats beror på privata omständigheter som ingen ska klandras för. Men jorden är noga bevarad genom gräsbevuxen välskött träda. Bara att gödsla upp och plöja. Vill du skriva mer i frågan har du en rejäl hemläxa att göra först. Läs samtidigt på om landskapsbildsskydd, biotopskydd, erosionskänslig miljö, skydd av höga rekreationsvärden med mera. Sen kan du sätta dig och tänka efter.

Vet du att halva badstranden är privatägd? Och andra halvan är Samfällighetens? Generöst upplåts stranden av hävd åt allmänheten, så du är fortsatt välkommen att ligga med näsan i vädret. Nu finns inga konflikter, men exempel på revirhävdande bråk har vi gott om från tätbebyggda sommarstugeområden på många håll i alla bygder.

Vi är väl insatta i LIS-områden. De har 1. inget juridiskt skydd 2. ger ingen rätt till skadlig utveckling 3. alla områden i Rudskoga ligger på privat mark 4. det är inte tvingande att ta dem i anspråk. Kommunen kan inte ta några egna initiativ och Gottbol är ett avskräckande exempel vi tar lärdom av. Utveckling ja absolut, men med hänsyn till platsen och människorna. Undertecknade lilla klick har ett gott stöd av nästan 350 namnunderskrifter.

Arbetsgruppen för Gottbols bevarande

gm Lillvor Ivarsson

Boende rasar över nya villakvarteret: ”Fick läsa om det i tidningen”Planchefen om villaplanerna: ”Vi har försökt att stilla de boendes oro”Varför bryr sig så få politiker om hotet mot Gottbol?

Artikeltaggar

GottbolInsändareRudskogaSkottlanda