Hoppa till huvudinnehållet

Orättvist och orimligt elprisstöd

Publicerad:
Insändarskribenten tycker att regeringens elprisstöd är orättvis. De som nu får höga elräkningar borde vetat att de tagit en kalkylerad risk med rörligt avtal menar skribenten. Foto: EXPONERA / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen föreslår nu att de som haft en månadsförbrukning på mer än 2000Kwh el under december, januari och februari skall kunna få en ersättning på upp till 2000kr per månad.

Var finns rättvisan i detta beslut? De som nu fått höga elräkningar är ju de som haft rörliga elavtal och varför ska de kompenseras då de inte har sett om sitt hus. Rörliga avtal har ju genom åren visat sig vara billigare än fasta avtal därför har många tecknat rörliga avtal.

De med fasta avtal har ju år efter år betalat mer för elen än de med rörligt. Det är inte rimligt att regeringen ska gå in och ge bidrag till i huvudsak de som har rörliga avtal. Alla måste ta eget ansvar för vilket avtal man tecknar och de som tecknar rörligt avtal borde ju veta att de tar en kalkylerad risk. Litegrann som när tar ett bolån med låg ränta så måste man ha marginal när räntan går upp. Det går inte regeringen in och kompenserar för, så varför kompensera nu?

Om nu regeringen nödvändigtvis måste gå in med ersättning för höga elkostnader så vore det enda rimliga och mest rättvisa att sänka energiskatten så att alla för del av bidraget även de med fasta avtal som betalat mer över tid.

Kan detta möjligen vara socialdemokratiskt valfläsk?

Hälge

Artikeltaggar

ElInsändareRegeringen