Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartiet: Ingen ovaccinerad personal ska få jobba vårdnära

Publicerad:
Nyanställd personal som ska jobba vårdnära måste vara vaccinerad, menar den styrande minoriteten. Centerpartiet går ett steg längre i sina krav och menar att även fast personal och vikarier ska omfattas. Foto: Johan Nilsson/TT

Det råder full politisk enighet om att Kristinehamns kommun ska ställa krav på vaccinering för nyanställda som arbetar med vårdnära arbete. Men ännu har inget beslut tagits i frågan.

– Vi tycker det här är viktigt, både för att skydda våra äldre och vår personal, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M).

Under måndagen hölls ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen. På dagordningen fanns en beslutspunkt. Ett politiskt initiativ att ge kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram beslutsunderlag angående införande av krav på fullt genomförd vaccination mot covid-19 vid nyanställningar till vårdnära yrken i kommunen.

Liknande beslut har fattats i en rad andra kommuner redan.

Bakom initiativet stod Marie Oudin (M), Eric Hesselius (L), Ellen Skaare Håkansson (KD) och Ann-Katrin Andrews Johansson (MP).

Vid mötet kunde samtliga partier enas om att ställa sig bakom förslaget. Centerpartiet vill dock utöka kravet till att även omfatta fast personal och vikarier. Det framkom i ett yrkande från partiet.

Övriga partier gick med på att få detta utrett.

– Då vet vi om det är lagligt, kommenterar Marie Oudin.

Från Sverigedemokraterna framfördes att det ska definieras vad som menas med fullvaccinerad. Man hade även önskemål om att kravet endast ska gälla så länge staten klassificerar covid-19 som en pandemi.

Både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill att beslutet som fattas för den kommunala verksamheten även ska vara en uppmaning eller rekommendation till privata utförare.

Hesselius (L): ”Orimligt att ovaccinerad personal tar hand om våra mest utsatta”

Beslut i ärendet kommer fattas på nästa kommunstyrelsesammanträde i februari.

Artikeltaggar

Eric HesseliusMarie OudinPolitikVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.