Apropå snatterier på Ica Nära

Insändare
PUBLICERAD:
NKP:s artiklar om snatteri och skadegörelse på Ica Nära har fått insändarskribenten att reagera.
Foto: Maiken Kettil Schough
Det är ingen nyhet att barn och ungdomar agerar spontant och tar större risker när kompisar är närvarande. För dom är det viktigare att imponera på varandra än att tänka på vilka konsekvenser deras beteende orsakar.

Därför är det nödvändigt att vuxna sätter tydliga gränser som visar vad som händer när man gör fel. Skolan har ansvar för tillsynen av elever under hela skoldagen och om en verbal förmaning inte räcker för att tillrättavisa barnen måste dom få en mera kännbar påföljd.

Ett sätt vore att helt enkelt förbjuda samtliga elever på Djurgårdsskolan att lämna skolområdet under raster och håltimmar. Några kanske ändå smiter iväg, men då kan Ica Nära i sin tur neka barn/ungdomar att få komma in i butiken på vardagar under skoltid.

Om skadegörelse och snatteri trots allt fortsätter ske direkt efter skoldagens slut ska frihetsbegränsningen bestå tills eleverna förstår att alla drabbas när några få inte kan bete sig. Kollektiv bestraffning uppfattas ofta som orättvist av dom oskyldiga och kanske kan missnöjet bland skolkamraterna få personerna som skapar problem i butiken att ändra attityd.

Sam

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.