Hoppa till huvudinnehållet

Landshövding brinner för demokratin: ”Men man måste lyssna på varandra”

Publicerad:
Landshövding Georg Andrén uppskattar att ha ett bibliotek i residenset. Där är han ibland och botaniserar bland böckerna.
Landshövding Georg Andrén uppskattar att ha ett bibliotek i residenset. Där är han ibland och botaniserar bland böckerna. Foto: Helena Karlsson

Ett förlorat storevent, en fortsatt pågående pandemi och ny vargjakt.

Det är några av ämnena vi låter landshövding Georg Andrén sammanfatta från året som gått.

– Att vi förlorade rallyt var jobbigt för Värmland, säger han.

Det är inte första gången NWT möter landshövdingen inför mellandagarna. Det är inte helt fel att säga att det är en tradition numera.

Det började redan med Georg Andréns föregångare Kenneth Johansson. Och det är med honom som ämne den här pratstunden tar sin början.

I slutet av juli avled Kenneth Johansson efter en tids sjukdom.

– Han och hans fru Viola var i Värmland i samband med att vi spelade in nationaldagsfirandet i slutet av maj i Svanskogs hembygdsgård. Efter det bjöd jag och min fru hit dem till residenset. Vi satt och pratade i uppåt två timmar och inte anade jag då…, säger Georg Andrén och tystnar lite.

– Jag hade faktiskt ingen aning om att han var så sjuk.

”Jag tror han visste”

Georg Andrén säger att sjukdomen inte märktes på något sätt vid inspelningen, förutom, möjligen, på ett sätt.

– Han var väldigt väl förberedd och ville verkligen dela med sig. Så jag tror han visste. Han var också väldigt angelägen om att få komma. Så för honom var det kanske ett sätt att få komma tillbaka och ut till en hembygdsgård han tyckte väldigt mycket om. Så när jag ser tillbaka så tänker jag att han visste nog att det inte var så långt kvar.

Mötet under den tidiga sommaren var det första fysiska dem två emellan. Innan dess hade det varit telefonsamtal mellan Värmland och Dalarna, där Kenneth Johansson bodde den sista tiden.

– När jag tillträdde ringde jag honom och Ingemar Eliasson (landshövding i Värmland 1990–2002, reds. anm.). När Kenneth var här pratade vi mycket om Värmland och jag lärde mig mycket av honom, betydelsen av det lokala. Det tycker jag är jätteviktigt. Kenneth var en intresserad person och det är ett viktigt arv han lämnade efter sig.

I övrigt, hur skulle du sammanfatta 2021?

– Saker började öppna. Vi var på Värmlänningarna i Ransäter, Västanå, Alma löv… Vi har kunnat röra oss mer under 2021 vilket har gett oss chansen att åka runt i Värmland och träffa folk och organisationer.

Under hösten har man kunnat ses mer och mer på jobbet, så även på länsstyrelsen. Många av kollegorna har Georg mer eller mindre bara träffat digitalt. ”Att få träffa folk i korridoren, det är så kul”, säger han med glädje i blicken. Men hur det blir under våren återstår att se då smittan åter ökat.
Under hösten har man kunnat ses mer och mer på jobbet, så även på länsstyrelsen. Många av kollegorna har Georg mer eller mindre bara träffat digitalt. ”Att få träffa folk i korridoren, det är så kul”, säger han med glädje i blicken. Men hur det blir under våren återstår att se då smittan åter ökat. Foto: Helena Karlsson

Men corona och pandemin har ändå fortsatt dominera vardagslivet för många. Ämnet har varit ett återkommande vid våra samtal med Georg Andrén under de senaste åren. I höstas såg allt ut att gå rätt väg, men nu ser det skakigt ut igen.

Under tisdagseftermiddagen i förra veckan presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya, strängare rekommendationer. Bland annat blir det stopp för större fester och nattklubbar, avstånd ska hållas i butiker och åter blir det rekommenderat att jobba hemma om man kan.

Hur tror du folk upplever och tar emot det här efter en någorlunda okej höst där man kunnat ses, gå på konserter och hockeymatcher?

– Jag inser att det kan kännas tungt och tråkigt, men vi behöver ta ett gemensamt ansvar och jag tror att de allra flesta förstår att vi behöver hjälpas åt.

Hemarbete rekommenderas på nytt, vad kan det här ”hattandet” leda till i förlängningen tror ni på länsstyrelsen?

– Jag tror att folk förstår att vi behöver anpassa vår vardag efter läget med smittspridningen. Just nu är det nödvändigt att arbeta hemifrån för att minska risken för trängsel och för att värna alla de som arbetar i vården.

Är rekommendationer rätt väg att gå i nuläget?

– Ja, det tycker jag, tillsammans med de begränsningar som regeringen och ansvariga myndigheter har beslutat om. Till slut handlar det om att vi, var och en, tar vårt ansvar för varandra.

Kan det få fler att vaccinera sig?

– Ja, det måste vi, det är samma sak här, även här handlar det om vårt personliga ansvar. Många värmlänningar har vaccinerat sig men vi behöver bli fler.

Men trots pandemin så har det klippts band och invigts!

– Så många band har det inte blivit, men några i alla fall. En väldigt rolig invigning var för en ny pelletspanna vid Wermlands mejeri i Värmlands Nysäter. Ett litet bolag som försörjer oss med mjölk. Och en invigning i Ekshärad av en butik som säljer reservdelar till verktygsmaskiner och traktorer. Det är jättekul att få de mötena också.

Har du längtat?

– Ja, visst har jag det.

”Jobbigt för Värmland”

2021 var också året då svenska rallyt lämnade Värmland.

– Det var tråkigt, det var en höjdpunkt för mig. Jag är allmänt sportintresserad, men det var först när jag kom hit som jag förstod vilken stor händelse det var för Värmland, de bygder och alla föreningar som ställer upp och arrangerar rallyt.

Under fjolåret besökte Georg Andrén det som skulle bli länets sista VM-rally. Han beskriver det som en folkfest, trots avsaknad av snö.

– Att vi förlorade rallyt var jobbigt för Värmland, räddningen blev att det får vara kvar i Sverige. Jag har under hösten talat med min landshövdingskollega i Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson, om hur viktigt det är för Sverige. Att det inte bara handlar om sport, utan är lokalt viktigt.

Georg tillägger att han är ”djupt imponerad” över hur rallyts vd Glenn Olsson har slitit för att behålla det i landet.

Länsstyrelsens medverkan handlar om den tekniska biten, att se till att olika tillstånd är på plats bland annat, men hade landshövdingen kunnat göra mer för att ”rädda” rallyt?

– I kraft av ämbetet kan man framföra till olika aktörer hur viktigt det är att det finns kvar i Sverige. Hade man kunnat göra mer? Det kan man säkert alltid göra. Hade det haft någon effekt? Jag vet inte.

Granen i residenset är fylld med mycket lokalt pynt. Något som uppskattas av Georg Andrén. Vi får också veta att halmbocken som skymtas är över 100 år gammal.
Granen i residenset är fylld med mycket lokalt pynt. Något som uppskattas av Georg Andrén. Vi får också veta att halmbocken som skymtas är över 100 år gammal. Foto: Helena Karlsson

”Måste lyssna på varandra”

Något annat som är starkt förknippat med Värmland är så klart vargen. I slutet av september presenterade länsstyrelsen hur många djur som får fällas under 2022 års licensjakt. Ett besked som brukar skapa debatt, hur det än låter. Men Georg Andrén beskriver den efterföljande debatten i år som ”lugn och sansad”.

– Jag vet att vargen väcker mycket känslor, tankar och åsikter. Men de senaste åren har vi lagt ner mycket kraft på dialogen och på att under själva pressträffen gå igenom beslutsunderlaget. Det känns som att det kan ha påverkat debatten.

– Nu menar jag inte att åsikter och känslor inte är viktiga, men ju mer fakta man har på bordet, desto lättare blir det att ha en bra diskussion även om man inte håller med.

Georg Andrén menar att man kommer jobba mer med att presentera vägen fram till ett beslut för att få folk att lättare förstå, då det går att applicera på många frågor som väcker starka känslor.

– Jag förstår att om man till exempel håller får i häng och de blir angripna av varg, så skapar det oro och frustration, det måste tas på allvar. Det är därför vi har en rovdjurspolitik som ska försöka balansera förekomsten av varg, men också acceptansen av stora rovdjur. Och för att klara det måste man lyssna på varandra och det har vi lagt ner mycket tid på.

Beslutet från länsstyrelsen har överklagats, men sedan slagits fast av domstolarna.

Magiskt i ösregn

Vi bryter av det tyngre ämnesbordet med lite gladare minnen från 2021, men stannar i skogen och kring vargen. I februari var med landshövdingen med under en inventering i absolut nordligaste delen av länet.

– Vi gick med snöskor i djupsnö flera timmar och följde ett spår, men vi såg aldrig någon varg. Men jag känner att jag vill lära mig mer om detta. Vi eldade också vid Klarälvens strand och åt kolbullar.

Om vikten av demokratiarbetet som han sjösatt säger Georg Andrén: ”Vi kan påverka, men man måste lyssna på folk. Det går inte bara att avfärda folk med ’du har fel’. Man måste ta folk på allvar.”
Om vikten av demokratiarbetet som han sjösatt säger Georg Andrén: ”Vi kan påverka, men man måste lyssna på folk. Det går inte bara att avfärda folk med ’du har fel’. Man måste ta folk på allvar.” Foto: Helena Karlsson

Ett annat minne som kommer upp är från årets premiär av Värmlänningarna i Ransäter.

– Att få sitta där i ösregn var helt fantastiskt, det blev magiskt.

Länet vi bor i består till stor del av vad som kan klassas som landsbygd. Hur tror Georg Andrén att den kommer att må efter pandemin?

– Det finns inget gott att säga om pandemin, men kanske har vi lärt oss att man kanske inte behöver sitta på ett kontor i till exempel Karlstad. Här vore det spännande om vi statliga myndigheter kunde titta på hur vi kan underlätta för att jobba hemifrån eller skapa en gemensam arbetsplats i till exempel Köla.

”Otäcka debatter”

Men att få en levande landsbygd är ”inget som sker automatiskt”. Därför behöver man jobba med att öka inflyttningen av arbetskraft som efterfrågas, menar han och tillägger att det också är viktigt att lösa frågan hur man kan få folk att utbilda sig och stanna kvar.

Under kommande år är det återigen val till kommun, region och riksdag. Hat och hot mot olika politiker och yrkesgrupper väntas öka. Demokratifrågan är något Georg Andrén brinner stark för. Under fjolåret enades Värmlands kommuner, regionen och länsstyrelsen om en gemensam demokratisatsning.

– Det gör vi för att det finns anledning att vara orolig för demokratin, eller åtminstone vaksam. Där spelar inte minst media en viktig roll för att undvika en populistisk radikalisering där man hoppar över faktasteget och jobbar mer med känslor och åsikter.

Tittar man specifikt på de förestående valen så finns det också en anledning att vara orolig, menar Georg Andrén.

– Vi kommer att få en del otäcka debatter, men jag hörde någon säga att valen i Norge och Tyskland var bättre än förväntade vad gäller hat, hot och manipulation utifrån.

Under 2022 kommer också Norgefrågan vara fortsatt viktig, menar Georg Andrén. Relationen mellan länderna har under pandemin blivit ansträngd.

– Vi är djupt inne i ett nära samarbete med framförallt Innlandets fylke. Jag skulle vilja se att vi jobbar på bred front, så jag har haft en del kontakter med näringslivet, med kulturlivet, för att se hur vi kan jobba för att få en fördjupad god relation med våra grannar.

Författardrömmar

Landshövdingen säger att han kommer lägga mycket tid och kraft på frågan och berättar sedan om ett möte han gärna skulle vilja se.

– Det skulle vara kul om man kunde markera relationen mellan länderna genom att norska och svenska kungahusen möttes. Jag vet att det finns ett stort intresse från hoven så det vore kul om man kunde få till något sådant.

Georg Andrén bär ofta den pin som symboliserar Agenda 2030.
Georg Andrén bär ofta den pin som symboliserar Agenda 2030. Foto: Helena Karlsson

I övrigt vill Georg Andrén fortsätta jobba med Agenda 2030, som handlar om globala hållbarhetsfrågor.

– Här har vi sett att framförallt det värmländska näringslivet är långt fram med de här målen. Så vi har potential att visa på goda exempel på hur man kan jobba med hållbarhet.

Vi sitter under intervjun i det lilla biblioteket som finns på residenset. Där finns många rariteter, säger landshövdingen och berättar att han ibland tar trappan upp en våning och hämtar böcker för att läsa.

– Eller så sitter vi här i biblioteket, jag och min fru. Det här biblioteket är en möjlighet. Jag kan gå upp hit och leta efter saker. Som när jag skulle invigningstala på Värmlänningarna så kunde jag hämta och läsa manuset av Dahlgren (upphovsmannen till folklustspelet, reds. anm.).

I hyllorna finns bland annat de förra landshövdingarna Ingemar Eliasson och Rolf Edberg representerade, så frågan måste ställas: Kommer även Georg Andrén göra det?

– Jag befarade att du skulle ställa frågan. Jag har fått frågan om jag ska skriva, så kanske. Det vore kul. Jag har börjat göra minnesanteckningar. Doften av Värmland tror jag skulle vara titeln, med doft menar jag inte bara nävgröten utan även mångfalden.

När kommer den boken?

– När jag är klar här. Och det hoppas jag dröjer.

Känner du dig hemma i Karlstad?

– Jag har bott här drygt två år. Jag trivs jättebra här, på riktigt. Känner jag mig hemma än? Min fru sa någon gång att jag snabbt fäster mig vid och blir engagerad i en plats, ett sammanhang. Och just nu är det Värmland.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenGeorg AndrénGlenn OlssonHelene Hellmark KnutssonIngemar EliassonKenneth JohanssonRansäterRolf EdbergSamhälleSverigeVärmlands Nysäter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.