Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning – så många nya covidfall hittades i helgen

Publicerad:
Tio patienter med covid-19 får nu sjukhusvård i Värmland.
Tio patienter med covid-19 får nu sjukhusvård i Värmland. Foto: Helena Karlsson

Ett ganska stort antal nya fall av covid-19 rapporteras på måndagen.

Under fredag–söndag har 257 nya fall bekräftats, enligt Region Värmland.

Det går att jämföra med de 246 fall som hittades de fyra dygnen fredag till och med måndag kring förra helgen. De 257 fallen från i helgen konstaterades under tre dygn.

Mellan de senaste två lägesbilderna har 4 698 prover tagits, varav knappt 4 200 är egenprovtagningar.

Från och med tisdag till och med söndag förra veckan hittades 556 nya covidfall i länet. Mellan den 6 och den 13 december var antalet nya fall 523. Men perioderna är inte jämförbara rakt av eftersom den ena perioden innehåller sex dagar och den andra sju.

Antalet inlagda patienter har minskat mellan fredag och måndag. Nu vårdas totalt tio covidpatienter på sjukhus, två färre än på fredagen. Två patienter med covid-19 får intensivvård, vilket är samma antal som på fredagen.

Inga dödsfall rapporterades på måndagen. Hittills har 230 värmlänningar avlidit efter att ha smittats.

Från den här veckan lämnar Region Värmland en lägesbild även på måndagar.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma och provta dig om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom. Fortsätt stanna hemma även om du testar negativt för att undvika att sprida andra infektioner.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass och personer som haft konstaterad covid-19 senaste halvåret behöver inte provta sig.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket.

Undvik att röra vid ansiktet.

Det finns vaccin mot covid-19. Du som ännu inte är vaccinerad hittar lättast en tid för vaccination via 1177.se .

Folkhälsomyndigheten rekommenderar den som ännu inte är vaccinerad att hålla avstånd till andra och undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Läs tidigare artiklar:

Efter nya smittoökningen: Här bor alla som drabbats av covid-19Den ökade smittspridningen: Värmlands R-tal bland de högsta

Artikeltaggar

CoronavirusetIntensivvårdRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.