Hoppa till huvudinnehållet

Test: Här är julens bästa skumtomte

Publicerad:
Årets nyheter lyckas inte knuffa undan julskumsklassikern.
Årets nyheter lyckas inte knuffa undan julskumsklassikern. Foto: Maiken Kettil Schough

Ett av julens givna inslag är julgodiset. En klassiker på godisbordet som är svår att tillverka själv hur hängiven godistillverkare du än är, är julskummet. Numer finns det riktigt många sorter att välja på. För att vägleda dig i denna julgodisdjungel har NKP testat och betygsatt julens bästa skum.

Foto: Maiken Kettil Schough
Juleskum, Doppat vaniljskum med choklad, Cloetta, 720 gram plastlåda

Snittbetyg: 3,2

Juryn är enig om att chokladen lyfter smaken och skummet får toppbetyg av några. Men juryn tycker inte att skummet är så värst juligt.

Juryns kommentarer:

Mycket god men inte så värst julig. Som en vanlig ”skumprick”. Det här är något som man hittar i lösgodiset mitt i sommaren.

Foto: Maiken Kettil Schough
Julenisse, Skum med fruktsmak, en stor skumtomte i förpackningen, Cloetta.

Snittbetyg: 4,2

Toppbetyg av juryn.

Juryn tycker odelat att denna skumtomte är bäst. Det som drar ned betyget är att den är för stor.

Juryns kommentarer:

Den är lite för hård för att vara perfekt. Toppbetyg, men lite väl stor. Godiset har klassisk tomteskumsmak som är svårslaget i julighet.

Foto: Maiken Kettil Schough
Christmas Hearts skum, pepparkakssmak, Fazer, 175 gram.

Snittbetyg: 2,8

I botten

Odelat tycker juryn att skummet som har pepparkakssmak luktar unket, är segt och att pepparkakssmaken inte är god. Däremot får den toppbetyg i hur juligt skummet är.

Juryns kommentarer:

Ska den smaka pepparkaka? Usch! Funkar i värsta fall. Inte alls min grej. Godiset fastnar i tänderna. Fruktansvärd.

Foto: Maiken Kettil Schough
Juleskum, granar med vaniljskum och fruktgelé, Cloetta “nyhet”, 100 gram.

Snittbetyg: 3

Granskummet är lite av en vattendelare, vissa tycker att den är riktigt julig och att smaken är god. Andra i juryn tycker att den inte alls är julig eller särskilt god.

Juryns kommentarer:

Lite stel, gillar inte att det är både skum och gelégodis. Ingen julkänsla. Godiset har fin färg. Smaken är en liten besvikelse. God men för söt.

Foto: Maiken Kettil Schough
Juleskum 2021, Äpple och kanel, årets smak, Cloetta, 100 gram.

Snittbetyg: 2,5

Sämst betyg

Juryn är enig om att det här är testets minst goda julskum. Den är julig i smakkombinationen men det hjälps inte då smaken inte övertygar juryn.

Juryns kommentarer:

Jag vet inte vad den smakar, men gott är det inte. Skummet luktar parfymerat. Vad luktar den? Inte särskilt gott. Smaken är sisådär. Mycket artificiell.

Foto: Maiken Kettil Schough
Juleskum “Originalet” Skumgodis med jordgubbssmak, Cloetta, 100 gram.

Snittbetyg: 4

I toppen

Den klassiska originalet från Cloetta är näst bäst i testet. En skumtomte som juryn associerar med jul men något som drar ned betyget är lukten. Tomten skulle kunna lukta mer eller bättre enligt juryn.

Juryns kommentarer:

Det här skummet är klart godast. Jag bara älskar de här skumtomtarna. Inte jättejulig, väldigt söt men god. Ska det vara skum till jul ska det vara en skumtomte. Men den luktar ju faktiskt inget.

Foto: Maiken Kettil Schough
Skumtomtar, Franssons Konfektyr, 750 gram.

Snittbetyg: 3,7

Den här skumtomten är helt klart godkänd men är förvillande lik Cloettas originaltomte. Smaken är inte jättetydlig men vissa i juryn tycker ändå att den har klassisk skumtomtesmak.

Juryns kommentarer:

Snyggaste tomten men inte godast. Smakar lite mer artificiellt men klart godkänd tomte. Jättegod, mjuk och god. Skumtomten smakar inte så mycket men är fin att se på.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGodisJul

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.