Hoppa till huvudinnehållet

Birkirs pappa laddar upp med sina elever inför Idolfinalen: ”Han är en vinnare”

Publicerad:
Högstadieeleverna Evelinn Hjälte, Melwin Holmer Nyström,  Leon Zettergren, Erik Sjöberg och Casper Svensson tycker det är kul att deras lärare har en son som tävlar i idolfinalen.
Högstadieeleverna Evelinn Hjälte, Melwin Holmer Nyström, Leon Zettergren, Erik Sjöberg och Casper Svensson tycker det är kul att deras lärare har en son som tävlar i idolfinalen. Foto: Madeleine Sandström

Odinn Waage arbetar som resurslärare på Stenstalidskolan i Kristinehamn. Varje fredag åker han upp till Stockholm efter jobbet för att titta på sin son Birkir Blær som tävlar i Idol.

Nu på fredag är det final och det råder Idolfeber i klassrummet.

– Jag är stolt, men först och främst är jag tacksam för hans utveckling och att han mår bättre, säger Odinn Waage.

På Stenstalidskolan sitter flera elever i ett klassrum. De längtar till Idolfinalen på fredag. Det är lite extra roligt för dem, eftersom att deras resurslärare Odinns son Birikir Blær kommer att tävla i Idolfinalen.

– Jag kunde inte ana att det skulle bli så stort. Men det är förståeligt att det har gått så bra, eftersom han sjunger så fint. Jag brukar rösta på honom. Jag hoppas han vinner och önskar det bästa för honom, säger 14-åriga Evelinn Hjälte.

Flera av eleverna har följt Birkirs Idolresa och röstat på honom på fredagarna.

– Jag trodde han skulle hamna i finalen. Han är väldigt duktig, men det är den andra tjejen också. Det skulle vara kul om Birkir kom till skolan också, säger högstadieeleven Casper Svensson.

Kommer till Kristinehamn

Odinn flyttade till Sverige från Island 2015 och flera gånger har Birkir varit i Kristinehamn och hälsat på.

– Han kommer till Kristinehamn framöver och han ska besöka skolan någon gång. Då hoppas jag att Birkir kommer att sjunga, säger Odinn Waage.

2016 var Odinn tränare på HK träningscentrum i Kristinehamn och på sina pass använde han musik.

Odinn Waages son tävlar i idolfinalen nu på fredag. Odin är glad oavsett om han kommer tvåa eller vinner.
Odinn Waages son tävlar i idolfinalen nu på fredag. Odin är glad oavsett om han kommer tvåa eller vinner. Foto: Madeleine Sandström

– Bririkir kom dit och spelade tre till fyra gånger. Man kan säga att han började sin musikaliska karriär här i Kristinehamn, säger han glatt.

Redan som liten hade Birkir Blær ett musikintresse. Odinn såg till att det fanns olika instrument i hemmet för att hans barn skulle få utveckla sin musikaliska kreativitet.

– Det var inget krav på att de skulle lära sig att spela musik. Min tanke har alltid varit att musik är viktigt för att må bra. I dag spelar alla mina barn musik.

”Fick ångest”

Och musikintresset finns i hela Biriks familj. Hans mamma är sångerska och han har en bror som arbetar på en opera i Belgien.

– När Birkir var yngre hade han och hans tre bröder ett band som kallades Beats of Odinn. Birkir har alltid hållit på med musik. Det är det han vill göra, men han har haft problem med sin sociala fobi, som har varit jobbigt för honom.

Odinn berättar att 2017 var det tävling i musik för alla gymnasieskolor på Island och Birkir vann, men efter att han hade vunnit var han nervös för att få mycket uppmärksamhet i skolan.

– Då fick han ångest och han blev orolig för att folk skulle prata med honom, men han har aldrig haft scenskräck.

Är stolt

I november 2020 flyttade Birkir till Sverige eftersom hans flickvän studerar i Göteborg. I samband med flytten försökte Birkir att satsa på musikkarriären, men det gick inte så bra eftersom corona påverkade musiklivet.

– Han flyttade tillbaka till Island, men när hans bonussyster Soley Runarsdottir anmälde Birkir till Idol flyttade han till Sverige igen. Han trodde inte att han skulle gå vidare. Jag trodde på honom och har alltid gjort det.

Högstadieeleverna Evelinn Hjälte, Melwin Holmer Nyström och Casper Svensson hejar på Odinn Waages son Birikir i idol.
Högstadieeleverna Evelinn Hjälte, Melwin Holmer Nyström och Casper Svensson hejar på Odinn Waages son Birikir i idol. Foto: Madeleine Sandström

Under alla fredagsfinaler har Brikir synts i tv-rutan och under hans Idolresa går det att se att han till en början inte vågade att titta på publiken.

– Han har fått öva på det. Hans självförtroende och mående har blivit bättre. Han har gått ut ur sin trygghetszon. Han trivs med själv nu.

Odinn har kört upp till Stockholm varje fredag för att heja på sin son och nu på fredag blir det den sista som hålls i Avicci arena.

– Jag är stolt över honom, han är duktig. Han har varit sig själv och inte försökt att vara någon annan. Han har erkänt sina svårigheter utan att det ska bli något drama.

”Tårarna rinner”

Flera gånger har Birkirs sång berört hans pappa.

– Han har knäckt min tuffhet. Varje fredag sitter jag där och försöker vara tuff men tårarna rinner ibland. Det är inte alltid så bra att jag visar mina känslor för då kan det bli problem i skolan, säger han skämtsamt.

Oavsett om Birkir vinner eller kommer på andraplats kommer familjen och Odinns elever att fira.

– Det spelar ingen roll för hur det går nu på fredag. Han är en vinnare i alla fall. På måndag kommer vi att fika och fira i skolan. De ska bli kul, avslutar Odinn Waage.

På måndag kommer högstadieeleverna att fira oavsett hur det har gått för Birkir.
På måndag kommer högstadieeleverna att fira oavsett hur det har gått för Birkir. Foto: Madeleine Sandström

Birkir Blær

Birkir är 21 år gammal och föddes i Akureyri på norra Island.

Han har tre syskon plus fem bonussyskon.

Pappan bor numera i Degerfors men har bott i Kristinehamn tidigare.

Mamman bor kvar på Island.

Birikir har hållit på med musik sedan han var åtta år gammal.

Källa: Odinn Waage

Artikeltaggar

Birkir Blær ÒðinssonIdolKristinehamnMusikNöjen och evenemangStenstalidenStenstalidskolan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.