Louise Hamilton: Krävande, roligt och utvecklande att vara fritidspolitiker

Insändare
PUBLICERAD:
Louise Hamilton har flyttar från Kristinehamn och därmed lämnat lokalpolitiken i Kristinehamn.
Foto: Maria Andersson
I NKP kunde vi nyligen läsa om de många avhoppen i kommunfullmäktige där nu bara en Miljöpartist av åtta kandidater återstår. Partiet har redan svarat bra på detta, men här följer en avhoppares kommentarer:

Av de åtta som stod på valsedeln 2018 har tre av oss flyttat från kommunen och tre avsade sig uppdraget av tids- och familje- och hälsoskäl. Två av de som lämnat sina kommunfullmäktigeplatser, Tommie Bodin och Oscar Askling, är fortfarande aktiva i MP Kristinehamn, de sitter i varsin bolagsstyrelse och har interna uppdrag. (Själv är jag äntligen pensionär men har deltagit i ett par möten i lokalavdelningen i min nya hemkommun.)

Partiets medlemmar är betydligt många fler än de åtta som stod med på valsedeln och efter senaste valet har engagerade personer gått med i partiet. Det innebär att alla vakanta poster i nämnder, bolag och det interna arbetet har kunnat återbesättas, men kommunfullmäktige får inte fyllas på i efterhand.

Varför är det då svårt att få folk att ställa upp i politiken, och varför hoppar de av?

Jo, det är krävande att vara fritidspolitiker särskilt för små partier med små ekonomiska marginaler i en tid där politiskt engangemang konkurrerar med vardagsbestyr och arbetsliv. Tiden för familj, fritidsintressen och återhämtning blir knapp och det sliter på en själv och omgivningen. Livspusslet saknar ibland bitar för att gå ihop och det är svårt att hinna med annat än politiken. Till det kommer det förakt som riktas mot politiskt aktiva och att debattklimatet politiker emellan blivit hårdare.

Jag vill trots det inte avråda någon från politiskt engagemang och är tacksam att jag för elva år sedan valde att tacka ja till flera uppdrag. Det jag lärt mig om samhället och politikens villkor och alla de trevliga människor jag lärt känna har gjort mitt liv rikare.

Så mitt råd till er som läser detta och är samhällsintresserade är: engagera er! Våga gå med i ett parti eller någon förening som arbetar med frågor som ni tycker är viktiga. Det är lärorikt, utvecklande och roligt.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Louise Hamilton

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.