Hoppa till huvudinnehållet

Han snickrar leksaksdjur som arbetsträning: ”Jag tycker det är kul”

Publicerad:
Reporter Madeleine Sandström
Madeleine Sandström
madeleine.sandstrom@nkp.se
Lasse Lundberg handledare för deltagarna, Teame Okubamicheal arbetare på Passagen och Benny Roselin, samordnare på Passagen berättar att de har byggt en leksaksbil.
Lasse Lundberg handledare för deltagarna, Teame Okubamicheal arbetare på Passagen och Benny Roselin, samordnare på Passagen berättar att de har byggt en leksaksbil. Foto: Madeleine Sandström

På Passagen snickeri tillverkar de som arbetstränar diverse olika produkter. Leksaksdjur är en av byggprodukterna som har blivit en populär beställningsvara.

– Vi har gjort närmare 50 beställningar på dem, säger Lasse Lundberg, handledare för deltagarna.

Ute vid Marieberg ligger Passagen som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet. På Passagen får människor möjlighet att arbetsträna. Vägarna in i de praktiska verksamheterna där är många. Samtliga deltagare har en konsulent kopplad till sig för rätt stöd.

Det finns fem olika inriktningar. Bland annat finns tvätteri, utejobb med trädgårdsskötsel för pensionärer och stadsbondgården för djurintresserade, skogsarbete, legoarbete och snickeri.

– De som har praktik, sysselsättning eller arbetsträning kan ha olika behov av stöd för att nå egen försörjning, säger Lasse Lundberg.

Arbetsdagarna för de som arbetstränar kan se väldigt olika ut.

– Det kan variera med arbetstider beroende på mående. De flesta som börjar arbetsträna har aldrig hållit på med snickeri.

På snickeriet arbetstränar just nu fem personer. Teame Okubamichael hade aldrig hållit på att byggt innan han kom till snickeriet.

Teame Okubamicheal har arbetstränat på Passagen tidigare och nu arbetar han extra på Passagens snickeri.
Teame Okubamicheal har arbetstränat på Passagen tidigare och nu arbetar han extra på Passagens snickeri. Foto: Madeleine Sandström

– Jag hade målat innan och kunde det. Men jag har lärt mig väldigt mycket här, säger han.

Fick extratjänst

Tidigare arbetade Teame Okubamichael med trädgårdsskötsel för pensionärer på Passagen innan han fick extratjänst på Passagens snickeri.

– Det var kul att vara ute och klippa gräs. Jag tycker det är kul att få arbeta på snickeriet. Jag har arbetat här förut men jag tog en paus och studerade svenska, säger han.

På snickeriet finns det flera olika maskiner. De som inte känner sig bekväma med maskinerna får träna på annat, som målning och slipning.

Förskolor inom Kristinehamns kommun beställer olika djur som de som arbetstränar på Passagen har snickrat ihop.
Förskolor inom Kristinehamns kommun beställer olika djur som de som arbetstränar på Passagen har snickrat ihop. Foto: Madeleine Sandström

– Ett annat moment i snickeriet är att använda brännpennan. Med den gör deltagarna mönster och texter på bland annat serveringsbrickor och skärbrädor, säger Lasse Lundberg.

Varierade byggprojekt

Andra produkter som deltagarna på snickeriet tillverkar är bänkar som kommunen köper. Just nu håller de på och gör rastplatsbord som är handikappanpassat.

– Vanliga rastplatsbord är två meter och den här två och en halv meter lång. Bordskivan är längre för att de som är rullstolsburna ska kunna komma under så de kan få äta, säger Lasse Lundberg.

På snickeriet varieras byggprojekten allt eftersom.

Beställningsjobben som deltagarna tillverkar kan ta olika lång tid beroende på hur många deltagare som är på plats och vad det är de tillverkar.

Lasse Lundberg handledare för deltagarna, Teame Okubamicheal arbetare på Passagen och Benny Roselin, samordnare på Passagen berättar hur verksamheten ser ut.
Lasse Lundberg handledare för deltagarna, Teame Okubamicheal arbetare på Passagen och Benny Roselin, samordnare på Passagen berättar hur verksamheten ser ut. Foto: Madeleine Sandström

– Det viktigaste är att de arbetstränar och att de får känna på hur det är att arbeta. Vi ska inte vara en verksamhet som massproducerar. Det ska vara rimligt och kännas rätt för deltagaren, säger Benny Roselin, samordnare för hela verksamheten.

Arbetslivet

Målet för de som arbetstränar på Passagen är att komma ut i arbetslivet.

– Det kan variera hur länge en person är här. En del är här ett år en annan person kan vara här en kortare tid. Två försvann rätt nyss. En person gick ut i arbete och en annan är ute på praktik. Då är det någon annan som får komma in, avslutar Lasse Lundberg.

Lasse Lundberg är handledare på Passagens snickeri och har arbetat som det i tre år.
Lasse Lundberg är handledare på Passagens snickeri och har arbetat som det i tre år. Foto: Madeleine Sandström

Artikeltaggar

ArbeteKristinehamns kommunMariebergNyheterPassagen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.