Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen efterlyser lumparminnen

Publicerad:
Inför en utställning om förra gången Kristinehamn var en regementsstad efterlyser kommunen lumparminnen från den tiden.
Inför en utställning om förra gången Kristinehamn var en regementsstad efterlyser kommunen lumparminnen från den tiden. Foto: Adam Ihse/TT

Träffade du ditt livs kärlek när ni var ute i fält? Gick du vilse i A9-skogen under en övning eller minns du de som alltid mystiskt försvann när det var dags för BRAK?

Det är många som bär på minnen från tiden då Kristinehamn var en regementsstad senast – och snart kommer nya minnen skapas.

Kristinehamns kommun efterlyser lumparminnen för en utställning på Kristinehamns historiska museum under våren 2022.

Just nu pågår arbetet inför återetableringen av Bergslagens artilleriregemente A9. En del i det arbetet är att arrangera en utställning. Därför efterlyser kommun nu minnen från tiden då Kristinehamn var en regementsstad.

– Lumparminnen förenar och brukar vara uppskattade snackisar i olika sociala sammanhang. Det är en berättarkonst som förenar och med den här kampanjen vill vi länka dåtid med nutid. Vi är mer än redo att börja skapa både nya minnen och skriva historia tillsammans, säger Elma Pasalic Östborg, kommunikationschef i Kristinehamns kommun, i ett pressmeddelande.

Utställningen kommer att innehålla en blandning av bilder från då och nu, nedskrivna lumparhistorier, filmatiserade lumparminnen samt föremål från Bergslagens artilleriregemente A9.

– Vi har alla lite svårt att föreställa oss vilka möjligheter återetableringen innebär för vår kommun och vår region. Det är en stor och efterlängtad förändring, en positiv rörelse framåt på alla nivåer. Och det känns riktigt roligt att vara en del i arbetet med att skriva nästa kapitel i Sveriges försvarshistoria, säger Elma Pasalic Östborg.

Artikeltaggar

A9FörsvarKristinehamns kommunKristinehamns kommunUtställningarVärnplikt

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.