Hoppa till huvudinnehållet

Hyresgäster sägs upp när ny ägare tar över Baggerud

Publicerad:
Kristinehamn kommun sålde campingen till Ingemar Johansson för snart 20 år sedan. Arkivbild.
Kristinehamn kommun sålde campingen till Ingemar Johansson för snart 20 år sedan. Arkivbild. Foto: "Crister Olsson"

I november tog den nye ägaren över Baggeruds camping. Företaget som nu äger ”Baggerud 1:2” är Sätuna Turism och Förvaltning AB.

25 hyresgäster sägs upp och uppmanas att flytta sina husvagnar innan sista mars nästa år. Strömmen stängs av redan 12 december i år.

– Det är värre än brukspatronstil, säger Staffan Starringer som haft sin husvagn ståendes på Baggeruds camping under lång tid.

Hyresgästerna har ett avtal med den föregående ägaren, Ingemar Johansson, till sista april nästa år och har betalat tills dess.

– Pengarna är en sak men avtalsbrott är värre, säger Staffan.

Området är nu avstängt med två bommar som har kodlås. Koden har hyresgästerna fått så att de kan flytta sina husvagnar.

Får inte användas

I ett mejl som den nye ägaren skickade till hyresgästerna 30 november, informeras de om att campingen inte får användas efter 1 december. Även om husvagnarna står kvar.

Hyresgästerna ombeds att flyttstäda sina platser och informeras om att de kommer att debiteras om de lämnar kvar något. Har hyresgästerna saker i campingens lada måste de hämtas innan 20 december då annan verksamhet ska in i byggnaden.

Den andra bommen som är vid ladan kommer att låsas 20 december ”varefter det kommer att bli svårt att komma fram till ladugården för lastning” står det i mejlet.

– Vi har fått en öppning och den nye ägaren är beredd på att flytta fram sista utflyttningsdatumet om det är för kallt i mars. Vi kan inte ta ned förtälten om det är fruset, då går de sönder, säger Staffan.

Kan vänta med flytt

Via mejl informerar Sätuna Turism och Förvaltning AB att: ”Om det är fruset i marken så flyttar vi givetvis fram datumet så att ni kan ta ner era förtält mm utan att det skadas.”

– Vi motsätter oss inte försäljningen men det kan ta tid att få en ny husvagnsplats. Vissa har inte ens vinterdäck till sina husvagnar, säger Staffan och tillägger:

– Jag och grannen delar på en uppsättning däck. En del har inte bilar att dra sina vagnar med.

Sätuna Turism och Förvaltning AB är ett företag med adress i Falköping. Företagets planer är att lansera en ny sorts verksamhet sommaren 2023. I mejlet till hyresgästerna skriver de:

”Efter årsskiftet påbörjas planeringen för en nysatsning i området som kommer att rikta in sig på naturnära turism och besöksnäring med en uppskattad lansering 2023.”

Oförståelsen upprör

– Det som har upprört oss är oförståelsen man visar upp. Vi har de facto betalat till sista april till den förre ägaren, säger Staffan och fortsätter:

– Det här har gått så snabbt att vi hyresgäster inte ens har hunnit få ett språkrör.

Sätuna Turism och Förvaltning AB har även tagit bort fiskerampen som har varit populär att använda av trollingfiskare. Det var fiskejournalen först med att berätta om. Tidningen skriver att det har väckt oro och engagemang bland trollingfiskare.

NKP har sökt företaget och via en mejladress fått svaret att de inte ger telefonintervjuer men att det går bra att mejla frågor. Frågorna NKP ställt via mejl hade vid publicering inte besvarats.

Artikeltaggar

FiskeFritid och livsstilKristinehamn

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.