Miljöpartiet har tappat alla utom en - efter ytterligare avhopp

Publicerad:
Miljöpartiet har slut på kandidater på valsedeln nu.

Ett antal miljöpartister har lämnat sina uppdrag i kommunen och nu är det ytterligare två som meddelar att de kliver av sina uppdrag, Agnes Utter och Louise Böhm.

Det betyder att om partiets ordinarie ledamot inte är på plats så finns inte någon att kalla in.

Miljöpartiet gick till val på en valsedel med åtta namn. De fick ett mandat i kommunfullmäktige och två ersättare.

Men nu har alltså Christina Larsson, Tommie Bodin, Louise Hamilton, Oscar Askling Agnes Utter och Louise Böhm avsagt sig förtroendeuppdrag som ordinarie eller ersättare i kommunfullmäktige.

Ytterligare en person, Sara Kristoffersson, har fallit bort eftersom länsstyrelsen konstaterat att hon inte längre är valbar.

Det betyder att partiet endast har en ordinarie ledamot och ingen ersättare. Om Marianne Bodin är frånvarande finns ingen att kalla in.

– Då har de ingen som får den platsen, förklarar Gith Nilsson, valansvarig på länsstyrelsen.

Det är nämligen valsedeln som gäller. Inga nya namn kan läggas till och inget annat parti kan ta över platsen.

Fram till måndagen den 29 november hade partiet en ersättare, Louise Böhm, men nu har alltså även hon klivit av.

Ytterligare ett parti som har tufft att få personer att ta uppdrag är Kristdemokraterna. Där har nu Bo Krister Bofeldt (KD) meddelat att han avsäger sig platsen som ledamot i kulturnämnden och som ersättare i miljö- och byggnadsnämnden. Någon nominering till vem som ska kliva in istället har partiet ännu inte presenterat.

Till förtroendeuppdrag inom nämnderna är det partierna som nominerar och kommunfullmäktige som väljer. Där finns ingen i förväg bestämd lista att ta hänsyn till.

Artikeltaggar

Gith NilssonKommunfullmäktigeKristdemokraternaLänsstyrelsenLouise HamiltonMiljöpartietPolitikTommie Bodin

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare